sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Banaani-kanelimuffini tuorejuustokuorrutteella

Nyt löytyi hyvä muffiniohje! Ihanan pehmeätä! Tämä on jostain lehdestä napattu, ja muuntelimme sitä hieman.

TAIKINA
- 150 g sulatettua voita
- 2 munaa
- 2 dl kermaviiliä (tai maitoa/piimää)
- 2 dl sokeria
- 1, 5 banaania
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia

KUORRUTUS
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 4 dl tomusokeria

KORISTELUUN
kanelia

1. Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita yhteen rasva, munat, kermaviili ja sokeri, sekä soseutettu banaani.
2. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne taikinaseokseen.
3. Kaada vuokiin (2/3 täyteen) ja paista 200 asteessa n. 25 minuuttia.
4. Sekoita kuorrutteen aineet ja levitä hieman lämpimälle muffinille. Voit koristella kanelilla.

(Taikinaan voi laittaa myös rusinoita tai pähkinöitä - silloin 1 banaani riittää. Banaanin voi korvata myös 1 dl:lla porkkanaraastetta.)


Sannan koulussa ompelema essu.




Tähtikuvioisella silikonivuoalla tulee tämmöisiä.

torstai 21. kesäkuuta 2012

Helppo pirtelö

Tämä on helppo tehdä, jos on pirtelökone.

ainekset
- yksi l suklaajäätelöä
- 4 dl maitoa
- yksi rkl Van Houtenin kaakaojauhetta

valmistus
1. Paloittele jätski pirtelökoneeseen.
2. Laita maito koneeseen.
3. Laita kaakaojauhe koneeseen.
4. Sekoita pirtelöä, kunnes se on pehmeää.


Huom
Jos haluat hedelmäpirtelöä, laita vaniljajätskiä ja hedelmäpaloja äläkä laita kaakaojauhetta.

torstai 17. toukokuuta 2012

Paras pizzaohje: synttäripizzaa kotona

Pizzapäivä! Meillä pizza tehdään näin:

POHJA
- 2 dl vettä (huom. kuivahiivan kanssa oltava vähän lämpimämpää kuin kädenlämpöistä!)
- 1/3 tl suolaa
- 1/2 pussia kuivahiivaa (sekoitetaan jauhoihin)
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 2-3 rkl oliiviöljyä

Nostata taikinaa hetki. Kauli litteäksi pellille. Tästä tulee yksi isohko pizza.

KASTIKE (pahoittelut summittaisista määristä, kastike menee aina käsivaralla ja maistelemalla)
- tomaattipuretta yksi tuubi
- vajaa desilitra vettä
- tuoretta basilikaa yksi ruukullinen hienoksi leikattuna
- suolaa
- mustapippuria
- sokeria
- (vähän öljyä)

TÄYTTEET

- jokaiselle oman toiveen mukaan, esim. kinkkua, salamia, sipulia, ananasta, oliivia, paprikaa, tomaattia, sipulia, fetaa, rucolaa, mozzarellaa
- rucolaa heitetään valmiin paistetun pizzan päälle - se on ihanaa!!!
- mozzarella-emmental -sekoitusta päälle reilusti

Paista 15-18 minuuttia 200 asteessa




Tässä versiossa tomaattia, paprikaa, fetaa, salamia, oliiveja, hieman ananasta - ja kasapäin rucolaa! Joka ei tietysti näy kuvassa, koska se laitetaan vasta kypsän pizzan päälle juuri ennen tarjoamista...






torstai 5. huhtikuuta 2012

Muffini vai kuppikakku - välii?

Reetta on ihastunut kuppikakkuresepteihin.  Minä puolestani olen ihmetellyt, opinko koskaan leipomaan muffineja niin, että niistä tulisi oikealla tavalla kuohkeita. (Sellaisia kuin Amerikassa.) Olemme joskus kuorruttaneet muffineja, ja silloinhan ne oikeastaan näyttävät - kuppikakuilta.



Mutta mikä onkaan muffinin ja kuppikakun ero? 









Erilaisten leivontasivujen pohdinnat aiheesta ovat lähes tieteellisen tarkkoja. Apua saa myös kielisivuilta! :-D

Cakespy
Curiousfoodie
The Balanced Pastry Chef
Englishforums
Cupcakeproject

jne.jne.

Kokoan tähän selvittelyn tuloksia:

LEIVONNAISEN "TARKOITUS"

Kuppikakku on makea kakun korvike, jälkiruoaksi tarkoitettu unelma. Muffini on olevinaan terveellisempi syötävä, ja sitä myöten "leipämäinen". Se on monelle amerikkalaiselle aamiainen tai jonkinlainen välipala. Laittavat voitakin päälle. - Terveellisyydestä en tiedä, mutta etenkin mustikkamuffini on kyllä aivan huippu!

TAIKINAN KOOSTUMUS JA SEKOITTAMINEN

Kuppikakun taikina on kakkutaikinan kaltainen, siinä vaahdotetaan ensin rasva ja sokeri. Se on hienojakoisempi rakenteeltaan kuin muruinen ja sattumia sisältävä muffinitaikina.

Muffinitaikinassa ilmeisesti vain ronskisti sekoitetaan kuivat ja kosteat aineet keskenään. Ei tarvitse vaahdottaa mitään. Rasvana voi olla öljy ja sen tulisi olla joka tapauksessa juoksevassa muodossa. Muffinitaikinan sekoituksesta todetaan myös, että nesteet pitää sekoittaa keskenään huoneenlämpöisenä.

KORISTELU

Molemmat voi kuorruttaa, mutta kuppikakkuun se kuuluu olennaisena. Kuppikakku on tavallaan yhden hengen täytekakku. Kuppikakuilla voi korvata synttäri- tai vaikka hääkakun, kuulemma...


***

Tämän tarkastelun perusteella oman muffinireseptimme ensimmäinen versio ei ole oikeaoppinen, mutta toinen taitaa olla. Aika samannäköisiä ja -makuisia niistä silti tulee. Johtunee siitä banaanista.

Täytyy myös todeta, että minulle ei ole koskaan tullut minkäänlaista mielihalua syödä kuppikakkua (eikä  sen puoleen täytekakkuakaan... Sellaista nautitaan vain jos sitä erityisesti tarjotaan jossain juhlassa. Sama pätee voileipäkakkuun. Jotkut herkut kerta kaikkiaan kuuluvat vain tietynlaisiin rajattuihin tilanteisiin!)

Mutta muffinia en välillä voi kahvilassa vastustaa. Nimenomaan mustikkamuffinia. Etenkin jos on aikaa ja voi istua lukemassa ja kahvia voi juoda monta kupillista...

Minun valintani on siis ehdottomasti MUFFINI!

Sillä ON välii.