Tällä kertaa tutun herkun valmistivat Reetta ja Reetan kaveri Ilona. Tämä syntyy käden käänteessä esimerkiksi syksyisen leffaillan herkuksi.
AINEKSET
- 4-5 omenaa, mieluiten kirpeätä
Kauratäyte
- reilu 1 dl kaurahiutaleita
- 0,5 dl sokeria tai ruokosokeria
- 1,5 rkl kanelia
- reilu 50 g voita sulatettuna
Kostutukseen
- tilkka vettä tai tuoremehua
Voitele uunivuoka voilla tai
margariinilla. Lado pohja täyteen omenanpaloja ja levitä niiden päälle
kauratäyte. Mantelilastut tai pähkinärouhe sopivat koristeluun, jos
sellaisesta tykkää.
Kostuta ennen paistamista. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Tarjoa hieman jäähtyneenä vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
sunnuntai 2. lokakuuta 2011
torstai 11. elokuuta 2011
Jauheliha-punajuuri-aurajuustopiirakka
Nyt pitää listata hyvä piirakka. Tästä tykkäävät nekin jotka eivät oikeasti pidä aurajuustosta. Kuvaa ei nyt ole koska söimme piirakan alta aikayksikön lukupiirissä! Jätimme yhden nurkan eräälle perheenjäsenelle vaille sinihomejuustoa, mutta sinihomejuuston välttelijästäpä tulikin sinihomejuuston ystävä tämän herkun myötä.
POHJA
- valmis ruispiirakkataikina (ruispohja on just paras, rukiin pieni imelyys käy tähän hienosti)
TÄYTE
- 400 g jauhelihaa (myös riistajauheliha sopii hyvin)
- pari sipulia
- 3-4 punajuurta
- hiukan suolaa ja mustapippuria
- hiukan öljyä, Oivariinia tms. paistamiseen
- (salviaa, persiljaa jos on, meillä ei nyt ollut...)
KUORRUTUS
- purkki kermaviiliä
- 2-3 munaa
- 1,5-2 dl juustoraastetta (tai jotain sinne päin)
- sinihomejuustoa
- hiukan mustapippuria
1. Paista jauheliha ja sipulit, mausta, lisää seokseen raastetut punajuuret
2. Esipaista pohjaa 10 minuuttia pellillä tai pyöreässä vuoassa
3. Lisää pohjan päälle jauhelihapunajuuritäyte
4. Sekoita kermaviili ja kananmunat, lisää juustoraaste ja pippuri.
5. Kippaa kermaseos piirakan päälle ja ripottele lopuksi vielä sinihomejuustomurua kaiken päälle.
6. Paista 15-20 minuuttia.
****
PS. Kuvakin löytyi myöhemmin, vaikka otos ei ole ehkä ihan onnistunein mahdollinen - eli joulunakin tämä piirakka äänestettiin pöytään mukaan!
POHJA
- valmis ruispiirakkataikina (ruispohja on just paras, rukiin pieni imelyys käy tähän hienosti)
TÄYTE
- 400 g jauhelihaa (myös riistajauheliha sopii hyvin)
- pari sipulia
- 3-4 punajuurta
- hiukan suolaa ja mustapippuria
- hiukan öljyä, Oivariinia tms. paistamiseen
- (salviaa, persiljaa jos on, meillä ei nyt ollut...)
KUORRUTUS
- purkki kermaviiliä
- 2-3 munaa
- 1,5-2 dl juustoraastetta (tai jotain sinne päin)
- sinihomejuustoa
- hiukan mustapippuria
1. Paista jauheliha ja sipulit, mausta, lisää seokseen raastetut punajuuret
2. Esipaista pohjaa 10 minuuttia pellillä tai pyöreässä vuoassa
3. Lisää pohjan päälle jauhelihapunajuuritäyte
4. Sekoita kermaviili ja kananmunat, lisää juustoraaste ja pippuri.
5. Kippaa kermaseos piirakan päälle ja ripottele lopuksi vielä sinihomejuustomurua kaiken päälle.
6. Paista 15-20 minuuttia.
****
perjantai 15. heinäkuuta 2011
Peruspannacotta
Löysimme tämän ohjeen netistä. Se oli tosi helppo tehdä. Se oli tosi tosi hyvää ja kermasta herkkua.
AINEKSET (7-8 annosta)
- 7,5 dl kuohu tai vispikermaa, voi myös laittaa puolet kermaa ja puolet maitoa
- 1,5 tl vaniljasokeria
- 3/4 dl sokeria
- 6 liivatelehteä
VALMISTUS
1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
2. Sillä aikaa kiehauta kerma ja sokerit, varo ettei pala pohjaan.
3. Ota pois kiehumasta ja sekoita liivatteet hyvin kuuman kerman sekaan.
4. Laita seos annosmaljoihin tai laseihin jääkaappiin jähmettymään ainakin 2 tunniksi.
TARJOILU
Voi tarjoilla marjojen, marjasoseen tai -kastikkeen kanssa.
sunnuntai 3. heinäkuuta 2011
Suosikkitäytekakku
- valmis tai itse tehty kakkupohja
- 2 dl kuohu- tai vispikermaa
- yksi purkillinen (2 dl) maitorahkaa
- sokeria
- kaksi banaania
- 2-3 rkl Van Houtenin kaakaota
- kahvia kostutukseen
- koristeluun: marjoja, hedelmiä kuten säilykepersikoita, karamellejä, rakeita yms.
Tämä on helppo täytekakku, jonka täytteen opimme Kati-mummilta. Kakkupohjat, joita voi olla 1 tai vaikka 3, kostutetaan kahvilla. Täytteeksi soseutetaan banaanit ja sekoitetaan niihin kaakao. Kerma vaahdotetaan, maustetaan sokerilla maun mukaan ja sekoitetaan rahkaan. Kermatäytettä voi käyttää kerrosten väliin sekä päälle.
Banaanitäyte ja kahvikostutus tuo kakkuun tiramisumaisen maun, joka ei ole liian makea. Samoin rahkan käyttäminen kerman jatkeena. Kakun voi koristella marjoilla, hedelmillä tai makeisilla tai vaikka suklaarouheella.
Reetan ja Ellan versiossa on kesän ensi mansikoita ja hopeakuulia. Kakku maistui IHANALTA!
Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Tosin, jos kostutetut kakkupohjat saavat vetäytyä jääkaapissa jonkin aikaa ennen kakun tekoa, se on jo valmistuspäivänä niin hyvää, ettei sitä todennäköisesti paljoa jää seuraavaksi päiväksi...
lauantai 25. kesäkuuta 2011
Prinsessaiset suklaakarkit
Tämä ohje on peräisin postikortista, jonka lähetti Mummi. Tosi helppo.
- 200 g taloussuklaata
- 1 dl ranskankermaa
Palottele suklaa kattilaan ja sulata vesihauteessa rauhallisesti sekottaen. Anna vähän jäähtyä. Lisää ranskankerma. Jäähdytä hetki jääkaapissa. Pursota tai nostele lusikalla nokareita leivinpaperille tai karamellivuokiin. Siivilöi kaakaojauhetta halutessasi tryffeleitten päälle. Anna kovettua kylmässä. Lopuksi voit laittaa trösseleitä jos haluat.
(kirjasi Reetta)
- 200 g taloussuklaata
- 1 dl ranskankermaa
Palottele suklaa kattilaan ja sulata vesihauteessa rauhallisesti sekottaen. Anna vähän jäähtyä. Lisää ranskankerma. Jäähdytä hetki jääkaapissa. Pursota tai nostele lusikalla nokareita leivinpaperille tai karamellivuokiin. Siivilöi kaakaojauhetta halutessasi tryffeleitten päälle. Anna kovettua kylmässä. Lopuksi voit laittaa trösseleitä jos haluat.
(kirjasi Reetta)
Herkullinen suklaamousse
Tästä tykkäävät kyllä kaikki, mutta se on tosi täyttävää. Erittäin helppo valmistaa.
- 2 munaa
- 300 g Fazerin taloussuklaata
- 3 dl vispi- tai kuohukermaa
1. Erota valkuaiset keltuaisista. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
2. Sulata suklaa vesihauteessa.
3. Vaahdota kerma hyväksi vaahdoksi, mutta varo että ei mene voiksi.
4. Sekoita lopuksi vaahdot ja suklaa varoen pienissä erissä käännellen yhteen.
tarjoile kylmänä.
(kirjasi Reetta)
- 2 munaa
- 300 g Fazerin taloussuklaata
- 3 dl vispi- tai kuohukermaa
1. Erota valkuaiset keltuaisista. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
2. Sulata suklaa vesihauteessa.
3. Vaahdota kerma hyväksi vaahdoksi, mutta varo että ei mene voiksi.
4. Sekoita lopuksi vaahdot ja suklaa varoen pienissä erissä käännellen yhteen.
tarjoile kylmänä.
(kirjasi Reetta)
torstai 23. kesäkuuta 2011
Reetan kakkumuistoja 2009
Tässä äitini nimipäiväkakku. Tein sen suunnilleen 10-vuotiaana. Se oli ensimmäinen itse tekemä kakkuni.
Tässä on minun oma syntymäpäiväkakku, jonka tein 10-vuotissynttäreille. Tosin iskä vatkasi kerman.
Tässä on minun oma syntymäpäiväkakku, jonka tein 10-vuotissynttäreille. Tosin iskä vatkasi kerman.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)