Tämä on helppo tehdä, jos on pirtelökone.
ainekset
- yksi l suklaajäätelöä
- 4 dl maitoa
- yksi rkl Van Houtenin kaakaojauhetta
valmistus
1. Paloittele jätski pirtelökoneeseen.
2. Laita maito koneeseen.
3. Laita kaakaojauhe koneeseen.
4. Sekoita pirtelöä, kunnes se on pehmeää.
Huom
Jos haluat hedelmäpirtelöä, laita vaniljajätskiä ja hedelmäpaloja äläkä laita kaakaojauhetta.
torstai 21. kesäkuuta 2012
torstai 17. toukokuuta 2012
Paras pizzaohje: synttäripizzaa kotona
Pizzapäivä! Meillä pizza tehdään näin:
POHJA
- 2 dl vettä (huom. kuivahiivan kanssa oltava vähän lämpimämpää kuin kädenlämpöistä!)
- 1/3 tl suolaa
- 1/2 pussia kuivahiivaa (sekoitetaan jauhoihin)
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 2-3 rkl oliiviöljyä
Nostata taikinaa hetki. Kauli litteäksi pellille. Tästä tulee yksi isohko pizza.
KASTIKE (pahoittelut summittaisista määristä, kastike menee aina käsivaralla ja maistelemalla)
- tomaattipuretta yksi tuubi
- vajaa desilitra vettä
- tuoretta basilikaa yksi ruukullinen hienoksi leikattuna
- suolaa
- mustapippuria
- sokeria
- (vähän öljyä)
TÄYTTEET
- jokaiselle oman toiveen mukaan, esim. kinkkua, salamia, sipulia, ananasta, oliivia, paprikaa, tomaattia, sipulia, fetaa, rucolaa, mozzarellaa
- rucolaa heitetään valmiin paistetun pizzan päälle - se on ihanaa!!!
- mozzarella-emmental -sekoitusta päälle reilusti
Paista 15-18 minuuttia 200 asteessa
POHJA
- 2 dl vettä (huom. kuivahiivan kanssa oltava vähän lämpimämpää kuin kädenlämpöistä!)
- 1/3 tl suolaa
- 1/2 pussia kuivahiivaa (sekoitetaan jauhoihin)
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 2-3 rkl oliiviöljyä
Nostata taikinaa hetki. Kauli litteäksi pellille. Tästä tulee yksi isohko pizza.
KASTIKE (pahoittelut summittaisista määristä, kastike menee aina käsivaralla ja maistelemalla)
- tomaattipuretta yksi tuubi
- vajaa desilitra vettä
- tuoretta basilikaa yksi ruukullinen hienoksi leikattuna
- suolaa
- mustapippuria
- sokeria
- (vähän öljyä)
TÄYTTEET
- jokaiselle oman toiveen mukaan, esim. kinkkua, salamia, sipulia, ananasta, oliivia, paprikaa, tomaattia, sipulia, fetaa, rucolaa, mozzarellaa
- rucolaa heitetään valmiin paistetun pizzan päälle - se on ihanaa!!!
- mozzarella-emmental -sekoitusta päälle reilusti
Paista 15-18 minuuttia 200 asteessa
sunnuntai 13. toukokuuta 2012
Äitienpäivän suklaamousse
Synttärikakku tädille, huhtikuu 2012
torstai 5. huhtikuuta 2012
Muffini vai kuppikakku - välii?
Reetta on ihastunut kuppikakkuresepteihin. Minä puolestani olen ihmetellyt, opinko koskaan leipomaan muffineja niin, että niistä tulisi oikealla tavalla kuohkeita. (Sellaisia kuin Amerikassa.) Olemme joskus kuorruttaneet muffineja, ja silloinhan ne oikeastaan näyttävät - kuppikakuilta.
Mutta mikä onkaan muffinin ja kuppikakun ero?
Erilaisten leivontasivujen pohdinnat aiheesta ovat lähes tieteellisen tarkkoja. Apua saa myös kielisivuilta! :-D
Cakespy
Curiousfoodie
The Balanced Pastry Chef
Englishforums
Cupcakeproject
jne.jne.
Kokoan tähän selvittelyn tuloksia:
LEIVONNAISEN "TARKOITUS"
Kuppikakku on makea kakun korvike, jälkiruoaksi tarkoitettu unelma. Muffini on olevinaan terveellisempi syötävä, ja sitä myöten "leipämäinen". Se on monelle amerikkalaiselle aamiainen tai jonkinlainen välipala. Laittavat voitakin päälle. - Terveellisyydestä en tiedä, mutta etenkin mustikkamuffini on kyllä aivan huippu!
TAIKINAN KOOSTUMUS JA SEKOITTAMINEN
Kuppikakun taikina on kakkutaikinan kaltainen, siinä vaahdotetaan ensin rasva ja sokeri. Se on hienojakoisempi rakenteeltaan kuin muruinen ja sattumia sisältävä muffinitaikina.
Muffinitaikinassa ilmeisesti vain ronskisti sekoitetaan kuivat ja kosteat aineet keskenään. Ei tarvitse vaahdottaa mitään. Rasvana voi olla öljy ja sen tulisi olla joka tapauksessa juoksevassa muodossa. Muffinitaikinan sekoituksesta todetaan myös, että nesteet pitää sekoittaa keskenään huoneenlämpöisenä.
KORISTELU
Molemmat voi kuorruttaa, mutta kuppikakkuun se kuuluu olennaisena. Kuppikakku on tavallaan yhden hengen täytekakku. Kuppikakuilla voi korvata synttäri- tai vaikka hääkakun, kuulemma...
***
Tämän tarkastelun perusteella oman muffinireseptimme ensimmäinen versio ei ole oikeaoppinen, mutta toinen taitaa olla. Aika samannäköisiä ja -makuisia niistä silti tulee. Johtunee siitä banaanista.
Täytyy myös todeta, että minulle ei ole koskaan tullut minkäänlaista mielihalua syödä kuppikakkua (eikä sen puoleen täytekakkuakaan... Sellaista nautitaan vain jos sitä erityisesti tarjotaan jossain juhlassa. Sama pätee voileipäkakkuun. Jotkut herkut kerta kaikkiaan kuuluvat vain tietynlaisiin rajattuihin tilanteisiin!)
Mutta muffinia en välillä voi kahvilassa vastustaa. Nimenomaan mustikkamuffinia. Etenkin jos on aikaa ja voi istua lukemassa ja kahvia voi juoda monta kupillista...
Minun valintani on siis ehdottomasti MUFFINI!
Sillä ON välii.
Mutta mikä onkaan muffinin ja kuppikakun ero?
Erilaisten leivontasivujen pohdinnat aiheesta ovat lähes tieteellisen tarkkoja. Apua saa myös kielisivuilta! :-D
Cakespy
Curiousfoodie
The Balanced Pastry Chef
Englishforums
Cupcakeproject
jne.jne.
Kokoan tähän selvittelyn tuloksia:
LEIVONNAISEN "TARKOITUS"
Kuppikakku on makea kakun korvike, jälkiruoaksi tarkoitettu unelma. Muffini on olevinaan terveellisempi syötävä, ja sitä myöten "leipämäinen". Se on monelle amerikkalaiselle aamiainen tai jonkinlainen välipala. Laittavat voitakin päälle. - Terveellisyydestä en tiedä, mutta etenkin mustikkamuffini on kyllä aivan huippu!
TAIKINAN KOOSTUMUS JA SEKOITTAMINEN
Kuppikakun taikina on kakkutaikinan kaltainen, siinä vaahdotetaan ensin rasva ja sokeri. Se on hienojakoisempi rakenteeltaan kuin muruinen ja sattumia sisältävä muffinitaikina.
Muffinitaikinassa ilmeisesti vain ronskisti sekoitetaan kuivat ja kosteat aineet keskenään. Ei tarvitse vaahdottaa mitään. Rasvana voi olla öljy ja sen tulisi olla joka tapauksessa juoksevassa muodossa. Muffinitaikinan sekoituksesta todetaan myös, että nesteet pitää sekoittaa keskenään huoneenlämpöisenä.
KORISTELU
Molemmat voi kuorruttaa, mutta kuppikakkuun se kuuluu olennaisena. Kuppikakku on tavallaan yhden hengen täytekakku. Kuppikakuilla voi korvata synttäri- tai vaikka hääkakun, kuulemma...
***
Tämän tarkastelun perusteella oman muffinireseptimme ensimmäinen versio ei ole oikeaoppinen, mutta toinen taitaa olla. Aika samannäköisiä ja -makuisia niistä silti tulee. Johtunee siitä banaanista.
Täytyy myös todeta, että minulle ei ole koskaan tullut minkäänlaista mielihalua syödä kuppikakkua (eikä sen puoleen täytekakkuakaan... Sellaista nautitaan vain jos sitä erityisesti tarjotaan jossain juhlassa. Sama pätee voileipäkakkuun. Jotkut herkut kerta kaikkiaan kuuluvat vain tietynlaisiin rajattuihin tilanteisiin!)
Mutta muffinia en välillä voi kahvilassa vastustaa. Nimenomaan mustikkamuffinia. Etenkin jos on aikaa ja voi istua lukemassa ja kahvia voi juoda monta kupillista...
Minun valintani on siis ehdottomasti MUFFINI!
Sillä ON välii.
tiistai 13. maaliskuuta 2012
Baked Alaska: uunijäätelö
Tästä tuli supersuosikki! Yksi harjoitusversio meni hieman pieleen (marenkivaahto liian vetelää, uuni liian kuuma ja vuoka liian korkealla: marenki paloi!) Kakkosversio oli kaikin puolin täydellinen ja se oli niin hyvää että ei sanotuksi saa! Tämä on Kotivinkin ohjeesta hieman muokattu versio.
Kakkupohja
- 3 munaa (mittaa lasiin)
- saman verran sokeria kuin munien määrä lasissa
- saman verran jauhoja (joihin voi sekoittaa hieman leivinjauhetta)
Täyte
- vaniljajäätelöä pakkasesta
- pari rasiallista marjoja: mansikkaa, vadelmaa ja hiukan puolukoita kirpeyttä tuomaan
- pakasteesta sulatettujen marjojen mehua kostutukseen (voit maustaa tämän mehun sitruunamehulla)
Marenki
- 3 kananmunanvalkuaista
- 3/4 dl tomusokeria
Vatkaa marenkivaahtoa niin kauan, että se pysyy kulhossa ylösalaisin käännettäessä.
1. Paista kakkupohja voidellussa piirakkavuoassa (tulee sopivan ohut)
2. Irrottele pohja varovasti vuoasta lastalla - vaikka se jääkin vuokaan myöhempää paistoa varten. Sitä on sillä tavalla helpompi sitten valmiina leikata.
3. Kostuta pohja marjojen mehulla. Paras tulos tulee jos annat mehustua yön yli.
4. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
5. Lado kostutetun pohjan päälle ensin n. sentin paksuisia viipaleita vaniljajäätelöä
6. Kippaa päälle sulaneet mutta huolella valutetut marjat
7. Peitä koko komeus marengilla.
8. Paista n.5 minuuttia, tai kunnes marenki on kauniin ruskea.
Tarjoile heti ja syö saman tien. Hyvin täyttävää ja aivan ihanaa.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)