keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Omenamuffini from down under


Koska on omppuaika, etsiskelin jotain muutakin leivottavaa kuin omenapiirakka. Reetta ehdotti muffinia. Valitsin pienen vertailun jälkeen seuraavan ohjeen, australialaiselta nettisivulta. (Muunnostaulukon mukaan 1 US cup = 2,4 dl ja suhde näyttää tässä olevan sama. UK cup on sitten eri asia!)

Halusin ohjeen, jossa omena tulee taikinan sekaan, eikä esim. niin että omenanpala kieritellään mausteissa ja pistetään lopuksi muffinin keskelle... Lisäksi täysin rasvattomaan ohjeeseen suhtaudun epäillen... Tämä valikoitui myös siksi, että se ei sisältänyt mitään sellaista ainesta, jota ei olisi aina kotona.

Minun mielestäni muffinin idea on olla kostea, tasaisesti jakautuneita sattumia sisältävä ja rakenteeltaan ilmava, jos tämmöistä sanaa voi käyttää... Ei siis liian tiivis, ei kakkumainen eikä leivosmainen asetteluiltaan tai koristeluiltaan.




AINEKSET (12 muffinia)

- 4, 8 dl  vehnäjauhoja
- 1 rkl ?? leivinjauhetta (aika paljon!)
- 2 tl kanelia
- 150 g fariinisokeria (= 1,8 dl)

 - 2 keskikokoista / 4 pientä omenaa pilkottuna
 -  (ohjeessa oli peräti 1,8 dl rusinoita, vaihdoin ne reiluksi desiksi pähkinä/mantelirouhetta)

- 125 g margariinia tai voita sulatettuna ja jäähdytettynä
- 2 munaa
- 1,8 dl maitoa


 VALMISTUS

1.  Siivilöi yhteen jauho, leivinjauhe ja kaneli.

2.  Lisää huolella sekoittaen fariinisokeri, omenanpalaset ja rusinat (minä en tykkää rusinoista muffineissa, joten laitoin tähän kohtaan pähkinärouhetta)

3.  Sekoita sula rasva, kananmunat ja maito.

4.  Sekoita käännellen jauhoseos sekä kosteat aineet, vain sen verran että ne juuri sekoittuvat. Älä sekoita liikaa, muuten muffineista ei tule pehmeitä.

5.  Paista 180 asteessa n. 20 minuuttia. Käytä muffinivuokaa tai erillisiä silikoni-  tai paperivuokia. Tästä tulee 12 kpl.

6.  Anna jäähtyä vuoassa ennen irroittamista, pysyvät paremmin koossa.

Jos haluaa kuorruttaa, tuorejuustokuorrutteen ohje löytyy täältä. Minusta maku on parempi ilman kuorrutetta.






Lopuksi vielä testi:



Maku on aivan loistava, pehmoisen omenainen, ja koostumus juuri niin rouhean-kostea kuin toivoin. Jätin omenanpalat kuorimatta, ne ovat ihania sattumia... Ja mielestäni manteli-pähkinärouhe on ihan ykkönen tässä, ensi kerralla jätän nekin hieman isommiksi muruiksi. Ja tosiaan, tein kuorrutetta ja kokeilin sitä tuohon maisteluversioon, mutta minusta tämä muffini ei kaipaa mitään ylimääräistä. Maku tulee SISÄLTÄ! :-D

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Pehmeän mehevä omenapiirakka kerma- ja tuorejuustotäytteellä

Tässä tosi maukas omenapiirakka, joka on oma käsivaralla tehty versio. Työkaverilta saadut ihanan kirpeät ja mehevät punaiset omenat sopivat tähän mainiosti.



Pohja:
- murotaikina (itse tehty tai kaupan valmispakastemurotaikina)

Täyte:
- 4- 5 pientä kirpeätä omenaa
- 2 munaa
- 2 dl kermaa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 0,5 dl sokeria
- 1-2 tl vaniljasokeria
- 2 tl kanelia
- 1 rkl perunajauhoja (tai ohratärkkelystä)
(- koristeluun mantelirouhetta tai -lastuja, kookoshiutaleita tms., jos tykkää sellaisesta, me tykkäämme!)


1. Voitele piirakkavuoka ja painele murotaikina sen pohjalle tasaiseksi.
2. Pilko pestyt omenat ja asettele ne murotaikinan päälle. Mitä tasakokoisempia lohkot, sen nätimpi. Suhteellisen pienet lohkot helpottavat myös palasten leikkaamista.
3. Sekoita täytteen ainekset vispilällä ja kaada omenalohkojen päälle.
4. Koristele haluamallasi tavalla.
5. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin puoli tuntia. Viimeiseksi viideksi minuutiksi voit nostaa piirakan keskitasolle.
6.Tarjoa vaniljakastikkeen, vaniljajäätelön tai vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.




lauantai 1. syyskuuta 2012

Puolukkakakku: suuri ja mehevä

Tykkään kahvikakuista samasta syystä kuin muffineista: ainekset vaan sekaisin ja uuniin. Ei tarvitse olla kätevä käsistään tai osata asetella tms.

Tämä kakku on hirveän hyvää ja paranee säilytettäessä. Se ei tosin yleensä säily kauaa. Ohje on peräisin WSOY:n Herkkujen pikkujättiläisestä.

Ainekset

- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 3 dl fariinisokeria (tavallinenkin käy mutta fariinilla tulee mehevämpi)
- 2 tl inkivääriä
- 2 tl kanelia
- 2 tl neilikkaa
- 2 tl ruokasoodaa
- 2 dl puolukkasurvosta
- 2 munaa
- 2 dl kermaa tai creme fraîchea, maito käy myös
- 100g voita tai margariinia sulatettuna

Valmistus

1. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa, sokeri myös!
2. Lisää joukkoon kosteat ainekset: puolukat, munat, kerma ja voisula.
3. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
4. Paista noin tunti 175 asteessa.


Yleensä tulee leivottua kun tulee vieraita tai on jotain erityistä. Joskus on kuitenkin mukavaa että kotona on kakkua ihan muuten vaan. Tämä on rakenteeltaan mukavan krouvi ja muheva. Ihana kahvin kaveri.

PS. Punainen viinimarja käy puolukan sijasta oikein hyvin. Mausteissa mukaan sopii myös kardemumma.


Maitokauppavinkki

Vihdoin ehdin käydä Maitokaupassa Tuomiokirkonkadulla.  Kurkatkaa! Maistoin kyytönmaidosta tehtyä viiliä kesällä ja se oli ihanaa. Tänään hain täältä kananmunat tiramisuun. Palaan kuvapostauksin myöhemmin - sekä tiramisu- että maitokauppa-aiheisin.

Join myös lauantaiaamupäivän pootoorana kupillisen vahvaa hyvää kahvia ja luin Voi hyvin-lehteä. Hyvä lauantai lähtee tästä!

torstai 30. elokuuta 2012

Etsimme tiramisua!

Pian on edessä tiramisun opettelu. Etsin hyviä ohjeita - mieluiten ei kovin muunneltuja! Vinkata saa. Etsiresepti-sivuilta löytynee kyllä myös. Lupaamme kertoa kokeiluistamme.

Meille on tullut kotiin myös Tiramisu -hamsteri: se on väriltään nimensä mukainen ja söötti kuin mikä.

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Levite ruisleivälle creme fraîche -pohjaisena

Helppo suolainen tarjottava: ruisvarrasleipää tai "väinämöisen palttoonnappeja" ja erilaisia levitteitä. Leipänä voi olla myös hapankorppuja tms. Myös ruissipsien kanssa toimii!

Valmistus on helppoa: sekoita ainekset sekaisin haarukalla. Nämä maistuvat hyviltä näin yksinkertaisina sekoituksina. Toki voi lisätä halutessaan esim. puristettua valkosipulia, hienoksi pilkottua punasipulia tai mustapippuria.

Näiden idea on se, että voi tarjota pikkusuolaista vaikka ei ehdi näpertää pieniä yksittäisiä suupaloja, jotka tietty olisivat tyylikkäitä...! Meillä on usein sellainen ongelma, että vaikka ehtisikin valmistaa monta eri sorttia etukäteen, kylmäsäilytystila loppuu kesken. Nämä voi laittaa hätätilassa vaikka juuri ennen juhlia, vaikka parempi tulos tulee kun laittaa ajoissa, maut tasoittuvat.


FETALEVITE
Aurajuustolevite ja ruisnappi

- 200 g creme fraîchea
- 100 g valkosipulituorejuustoa
- 200 g fetajuustoa
- ruohosipulia maustamiseen


AURAJUUSTOLEVITE

- 200 g creme fraîchea
- 100 g ruohosipulituorejuustoa
- 75 g aurajuustoa
- ruohosipulia maustamiseen

Aurajuuston maku on tässä sekoituksessa varsin mieto - aurajuustofanit voivat laittaa sitä reilumminkin.



KYLMÄSAVULOHILEVITE

- 400 g creme fraîchea
- 200 g  ruohosipulituorejuustoa
- 200 g kylmäsavulohifilettä pilkottuna esim. saksilla pieniksi suikaleiksi
- sitruunamehua
- tilliä
- mustapippuria


sunnuntai 5. elokuuta 2012

Mokkaruudut (mokkapalat) - synttäreiden klassikko

Reetan leipomishistoria alkoi näillä. Tämä mehevä ohje on peräisin Reetan iltapäiväkerhosta koulun alkuvuosilta, entinen ohje korvattiin tällä koska tämä on paremman makuinen!

mokkaruutuja ja whoopieita Reetan synttäreillä


Mokkaruutuja pidetään lasten herkkuna, mutta minun mielestäni aikuiset himoitsevat näitä vähintään yhtä paljon...

POHJA
- 5 munaa
- 3 dl sokeria
- 5  dl vehnäjauhoja
- 3 tl vaniljasokeria
- 3-4 tl leivinjauhetta
- 3 rkl Van houten tms. kaakaojauhetta
- 200 g sulatettua margariinia tai voita
- 2 dl maitoa

KUORRUTE
- 4 dl (225 g) tomusokeria
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 5 rkl vahvaa kahvia
- 5 rkl sulatettua margariinia

KORISTELUUN
- esim. kookoshiutaleita, rakeita, hopeakuulia yms.

1. Sulata rasva ja jätä jäähtymään
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
3. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen munasokerivaahtoon
4. Lisää lopuksi sula rasva
5. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia
6. Anna jäähtyä
7. Kiehauta kattilassa (tai lämmitä vesihaudekattilassa) kuorrutusaineet, levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle.
8. Kun kuorrute on hiukan mutta ei kokonaan jähmettynyt, ripottele päälle koristeita: nonparelleja, kookoshiutaleita yms.