
lauantai 21. joulukuuta 2013
perjantai 6. joulukuuta 2013
Suklaa-mascarponekakku vadelmamoussetäytteellä
Tämä kakku tehtiin pikkujoulujen kruunajaiseksi. Voihan joulukemuissa olla muutakin kuin piparia!!!???
Kakku oli todella mehevä ja maukas.
Ohje on Anna-lehdestä, mutta muuntelimme sitä. Käytimme tavallista 22 cm kakkuvuokaa ja teimme pohjasta kaksikerroksisen. Alkuperäisessä ohjeessa kakku oli pieni ja korkea, monikerroksinen.
POHJA
- 150 g huoneenlämpöistä voita ja margariinia
- 3 dl sokeria
- 3 munaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl kaakaota
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
TÄYTE (huom. tästä määrästää riittäisi täytettä kahteen väliin)
- 300g vadelmia (ohjeessa oli mustaherukoita)
- 0,5 dl sokeria (lisäsimme hiukan sokerin määrää)
- 0, 25 dl perunajauhoja (käytimme ohratärkkelystä)
- 2,5 dl maitoa
- 1 keltuainen
- 125 g mascarponea
- 3 liivatelehteä
KUORRUTE
- 2 dl kuohukermaa
- 75 g mascarponea
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- vadelmia
Pohjan valmistus:
1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Vatkaa rasva ja sokeri hyvin keskenään
3. Lisää munat yksitellen, samalla vatkaten
4. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen taikinaan
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan
6. Paista 175-asteisessa uunissa n. puoli tuntia, anna jäähtyä.
7. Irrota vuoasta.
Täytteen valmistus:
1. Kuumenna marjat ja puserra niistä sose siivilän läpi.
2. Kiehauta sokeri, maito, keltuainen ja perunajauhe (tms.) kunnes se kuplahtaa. Sekoittele tasaiseksi.
3. Sekoita sitten mascarpone joukkoon ja anna jäähtyä.
4. Liota liivatteet kylmässä vedessä muutaman minuutin ajan, puserra vesi pois, sekoita liivatteet 1,5 rkl:aan kuumaa vettä. Kaada liivateseos täytteen sekaan.
5. Levitä täyte vasta hyvin jäähtyneelle kakkupohjalle.
6. Laita kakun päälle kelmu ja laita se jääkaappiin yön yli painon alle tai vähintään 3 tunniksi. (Tästä tuli tosi hyvänmakuista. Koska pohja leikattiin vain kahteen osaan, täytettä jäi yli. Laitoin sen jälkiruokamaljoihin hyytymään, siitä tuli hyvä jälkiruokahyytelö. NAM.)


Kuorruttaminen ja koristelu:
Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele siihen mascarpone ja mausta sokerilla. Levitä kakun päälle ja pursottele kuvioita jos haluat, koristele muutamalla vadelmalla.
![]() |
banaanileipää, "whoopies", pipareita ja joulutorttuja ynnä kakku glögijuhlissa - banaanileivän ohje löytyy myös blogista |
Kakku oli todella mehevä ja maukas.
Ohje on Anna-lehdestä, mutta muuntelimme sitä. Käytimme tavallista 22 cm kakkuvuokaa ja teimme pohjasta kaksikerroksisen. Alkuperäisessä ohjeessa kakku oli pieni ja korkea, monikerroksinen.
POHJA
- 150 g huoneenlämpöistä voita ja margariinia
- 3 dl sokeria
- 3 munaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl kaakaota
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
TÄYTE (huom. tästä määrästää riittäisi täytettä kahteen väliin)
- 300g vadelmia (ohjeessa oli mustaherukoita)
- 0,5 dl sokeria (lisäsimme hiukan sokerin määrää)
- 0, 25 dl perunajauhoja (käytimme ohratärkkelystä)
- 2,5 dl maitoa
- 1 keltuainen
- 125 g mascarponea
- 3 liivatelehteä
KUORRUTE
- 2 dl kuohukermaa
- 75 g mascarponea
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- vadelmia
Pohjan valmistus:
1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Vatkaa rasva ja sokeri hyvin keskenään
3. Lisää munat yksitellen, samalla vatkaten
4. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen taikinaan
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan
6. Paista 175-asteisessa uunissa n. puoli tuntia, anna jäähtyä.
7. Irrota vuoasta.
Täytteen valmistus:
1. Kuumenna marjat ja puserra niistä sose siivilän läpi.
2. Kiehauta sokeri, maito, keltuainen ja perunajauhe (tms.) kunnes se kuplahtaa. Sekoittele tasaiseksi.
3. Sekoita sitten mascarpone joukkoon ja anna jäähtyä.
4. Liota liivatteet kylmässä vedessä muutaman minuutin ajan, puserra vesi pois, sekoita liivatteet 1,5 rkl:aan kuumaa vettä. Kaada liivateseos täytteen sekaan.
5. Levitä täyte vasta hyvin jäähtyneelle kakkupohjalle.
6. Laita kakun päälle kelmu ja laita se jääkaappiin yön yli painon alle tai vähintään 3 tunniksi. (Tästä tuli tosi hyvänmakuista. Koska pohja leikattiin vain kahteen osaan, täytettä jäi yli. Laitoin sen jälkiruokamaljoihin hyytymään, siitä tuli hyvä jälkiruokahyytelö. NAM.)

Kuorruttaminen ja koristelu:
Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele siihen mascarpone ja mausta sokerilla. Levitä kakun päälle ja pursottele kuvioita jos haluat, koristele muutamalla vadelmalla.
keskiviikko 27. marraskuuta 2013
Macaron-leivos (kokeili Reetta)
Halusin oppia hieman vaikeampia ohjeita kuin omenapiirakka tai vastaavat. Idea syntyi ohjelmasta Koko Suomi leipoo. Teknisenä tehtävänä oli sitruunatäytteinen macaron.
Valmistaminen on aikavievää ja ainekset on haastavia löytää. Suolatonta voita, mantelijauhetta sekä elintarvikeväriä ei löydy ihan joka kaupasta.
Seuraavat macaronit teen pienemmiksi ja käytän jotain tummempaa väriä. Vaikka punaista.
tiistai 12. marraskuuta 2013
Omenapiirakkaa köksäntunnin ohjeella
2,5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
2 dl piimää (myös maito, kermaviili tai jugurtti käyvät)
3/4 dl öljyä
1 kananmuna
Pinnalle:
3-4 omenaa
3-4 omenaa
kanelia ja sokeria
Voiteluun margariinia ja jauhotukseen korppujauhoja. Me käytimme peltiä ja voipaperia!
1. Uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka jos käytät sellaista.
2. Pese omenat (kotimaisia ei tarvitse kuoria). Poista siemenkodat ja viipaloi omenat.
3. Sekoita kuivat ja kohotusaineet puuhaarukalla.
4. Lisää kulhoon piimä, öljy ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla.
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Lado omenat taikinan päälle ja ripottele päälle kanelia ja sokeria.
7. Paista uunin keskitasolla n. 25 min.
Tarjoa lisukkeena jäätelöä, kermavaahtoa yms. Ihanaa myös aivan sellaisenaan!!!
New York juustokakku
Ensimmäinen kerta kun tein itse juustokakkua. Tämä onnistui hyvin ensimmäiseksi kerraksi.
Tässä on sen ohje ja tarvittavat ainekset.
Vaihdoin kakun täytteeseen tuorejuuston tilalle osittain appelsiinituorejuustoa. Voit käyttää myös sitruuna- tai mangotuorejuustoa.
Seuraavaksi aion yrittää jääkaapissa hyydytettävää juustokakkua. Voisin tehdä esimerkiksi valkosuklaatäytteisen juustokakun ja vadelmakastikkeen.
Tässä on sen ohje ja tarvittavat ainekset.
Vaihdoin kakun täytteeseen tuorejuuston tilalle osittain appelsiinituorejuustoa. Voit käyttää myös sitruuna- tai mangotuorejuustoa.
Seuraavaksi aion yrittää jääkaapissa hyydytettävää juustokakkua. Voisin tehdä esimerkiksi valkosuklaatäytteisen juustokakun ja vadelmakastikkeen.
tiistai 22. lokakuuta 2013
Suklaakiisseli
Tässä teille uutta ja upeaa! Kokeilin vain ihan läpällä köksänkirjan ohjetta. Ei ole kauhean monimutkainen ohje eikä tarvitse varata kovin paljon aikaa. Koko homma oli tehty vartissa. Oli ihan sairaan hyvää!
Ainekset
- 5 dl maitoa
- 2 rkl kaakaojauhetta (ei sokeroitua)
- 1/2 dl sokeria
- 1/2 dl maissi- tai ohratärkkelystä
- 1 tl vanilliinisokeria
Mittaa kylmä maito, kaakaojauhe, sokeri ja tärkkelysjauhot pinnoitettuun kattilaan. Sekoita hyvin puuhaarukalla.
Kuumenna kiehuvaksi kunnes kiisseli sakenee. Sekoita koko ajan. Sammuta levy ja kypsennä kiisseliä jälkilämmöllä 3 minuuttia. Sekoita koko ajan.
Nosta kattila levyltä ja jäähdytä. Lisää vaniljasokeri.
VINKKI: Jos kiisseliin tulee paakkuja, siivilöi se.
Kirja: Kotitaloustaito 7-9. SanomaPro.
- 5 dl maitoa
- 2 rkl kaakaojauhetta (ei sokeroitua)
- 1/2 dl sokeria
- 1/2 dl maissi- tai ohratärkkelystä
- 1 tl vanilliinisokeria
Mittaa kylmä maito, kaakaojauhe, sokeri ja tärkkelysjauhot pinnoitettuun kattilaan. Sekoita hyvin puuhaarukalla.
Nosta kattila levyltä ja jäähdytä. Lisää vaniljasokeri.
VINKKI: Jos kiisseliin tulee paakkuja, siivilöi se.
Kirja: Kotitaloustaito 7-9. SanomaPro.
keskiviikko 16. lokakuuta 2013
Muhkeat pullat ja korvapuustit
Halusin koittaa ensimmäistä kertaa korvapuusteja. Onnistuin mielestäni ihan hyvin. Käytin Dansukkerin ohjetta joka löytyy tästä.
Sain vaikutteita Koko Suomi leipoo -ohjelmasta - olen ruvennut opettelemaan järjestelmällisesti eri lajeja.
Sain vaikutteita Koko Suomi leipoo -ohjelmasta - olen ruvennut opettelemaan järjestelmällisesti eri lajeja.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)