lauantai 4. tammikuuta 2014

Peruspiirakka omenasta tai päärynästä

Tässä perusomenapiirakan ohje, jolla tulee hyvä kotoisa piirakka omenoista tai päärynöistä. Ohje on kirjasta "Hyvä kokki" (WSOY), olen hieman muokattuna käyttänyt sitä usein sekä murotaikinaohjeena että kermaviilipiirakan ohjeena. Omenan tai päärynän ohjella voi käyttää tietysti myös marjoja.




POHJA

- 100 g voita tai margariinia
- 2 dl sokeria
- 1 muna
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
(eli 1/2 kilon murotaikina)

1. Vaahdota voi ja sokeri
2. Lisää kananmuna, vatkaa
3. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, ei enää vatkaten
4. Painele taikina piirakkavuokaan tai pellille. Tästä tulee paksuhko pyöreä piirakka tai ohuempi pellillinen.



TÄYTE

- vajaa 1 kg omenia tai päärynöitä tai molempia (vähempikin riittää, n 5-6 kpl)
- 2 dl kermaviiliä
- 2 munaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl kanelia
- (hiukan mantelirouhetta tai mantelilastuja)

1. Pilko hedelmät viipaleiksi ja lado haluamaasi muodostelmaan piirakan päälle. Itse en kuori omenia, vaikka niin ohje neuvoo...
2. Sekoita kermaviiliin munat, sokeri ja kaneli, kaada seos omenanpalojen päälle, koristele mantelilla halutessasi
3. Paista uunissa 200 asteessa 35-45 minuuttia. Riippuu pohjan paksuudesta ja uunista, kauanko tarvitaan - seuraile ettei pala.



perjantai 6. joulukuuta 2013

Suklaa-mascarponekakku vadelmamoussetäytteellä

Tämä kakku tehtiin pikkujoulujen kruunajaiseksi. Voihan joulukemuissa olla muutakin kuin piparia!!!???

banaanileipää, "whoopies", pipareita ja joulutorttuja ynnä kakku glögijuhlissa - banaanileivän ohje löytyy myös blogista



Kakku oli todella mehevä ja maukas.

Ohje on Anna-lehdestä, mutta muuntelimme sitä. Käytimme tavallista 22 cm kakkuvuokaa ja teimme pohjasta kaksikerroksisen. Alkuperäisessä ohjeessa kakku oli pieni ja korkea, monikerroksinen.


POHJA
- 150 g huoneenlämpöistä voita ja margariinia
- 3 dl sokeria
- 3 munaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl kaakaota
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2,5 dl kädenlämpöistä maitoa

TÄYTE (huom. tästä määrästää riittäisi täytettä kahteen väliin)
- 300g vadelmia (ohjeessa oli mustaherukoita)
- 0,5 dl sokeria (lisäsimme hiukan sokerin määrää)
- 0, 25 dl perunajauhoja (käytimme ohratärkkelystä)
- 2,5 dl maitoa
- 1 keltuainen
- 125 g mascarponea
- 3 liivatelehteä

KUORRUTE
- 2 dl kuohukermaa
- 75 g mascarponea
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- vadelmia

Pohjan valmistus:

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Vatkaa rasva ja sokeri hyvin keskenään
3. Lisää munat yksitellen, samalla vatkaten
4. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen taikinaan
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan
6. Paista 175-asteisessa uunissa n. puoli tuntia, anna jäähtyä.
7. Irrota vuoasta.

Täytteen valmistus:

1. Kuumenna marjat ja puserra niistä sose siivilän läpi.
2. Kiehauta sokeri, maito, keltuainen ja perunajauhe (tms.) kunnes se kuplahtaa. Sekoittele tasaiseksi.
3. Sekoita sitten mascarpone joukkoon ja anna jäähtyä.
4. Liota liivatteet kylmässä vedessä muutaman minuutin ajan, puserra vesi pois, sekoita liivatteet 1,5 rkl:aan kuumaa vettä. Kaada liivateseos täytteen sekaan.
5. Levitä täyte vasta hyvin jäähtyneelle kakkupohjalle.
6. Laita kakun päälle kelmu ja laita se jääkaappiin yön yli painon alle tai vähintään 3 tunniksi. (Tästä tuli tosi hyvänmakuista. Koska pohja leikattiin vain kahteen osaan, täytettä jäi yli. Laitoin sen jälkiruokamaljoihin hyytymään, siitä tuli hyvä jälkiruokahyytelö. NAM.)










Kuorruttaminen ja koristelu: 

Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele siihen mascarpone ja mausta sokerilla. Levitä kakun päälle ja pursottele kuvioita jos haluat, koristele muutamalla vadelmalla.



keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Macaron-leivos (kokeili Reetta)

Halusin oppia hieman vaikeampia ohjeita kuin omenapiirakka tai vastaavat. Idea syntyi ohjelmasta Koko Suomi leipoo. Teknisenä tehtävänä oli sitruunatäytteinen macaron.

Valmistaminen on aikavievää ja ainekset on haastavia löytää. Suolatonta voita, mantelijauhetta sekä elintarvikeväriä ei löydy ihan joka kaupasta. 

Seuraavat macaronit teen pienemmiksi ja käytän jotain tummempaa väriä. Vaikka punaista. 














tiistai 12. marraskuuta 2013

Omenapiirakkaa köksäntunnin ohjeella

Reetta teki tällaisen aiemmin syksyllä - köksäntunnin ohje oli ihana, pehmoinen, täydellinen!

2,5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
2  dl piimää (myös maito, kermaviili tai jugurtti käyvät)
3/4 dl öljyä
1 kananmuna

Pinnalle:
3-4 omenaa
kanelia ja sokeria

Voiteluun margariinia ja jauhotukseen korppujauhoja. Me käytimme peltiä ja voipaperia!



1. Uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka jos käytät sellaista.
2. Pese omenat (kotimaisia ei tarvitse kuoria). Poista siemenkodat ja viipaloi omenat. 
3. Sekoita kuivat ja kohotusaineet puuhaarukalla.
4. Lisää kulhoon piimä, öljy ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla.
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Lado omenat taikinan päälle ja ripottele päälle kanelia ja sokeria.
7. Paista uunin keskitasolla n. 25 min.

Tarjoa lisukkeena jäätelöä, kermavaahtoa yms. Ihanaa myös aivan sellaisenaan!!!


New York juustokakku

Ensimmäinen kerta kun tein itse juustokakkua. Tämä onnistui hyvin ensimmäiseksi kerraksi.
Tässä on sen ohje ja tarvittavat ainekset.



Vaihdoin kakun täytteeseen tuorejuuston tilalle osittain appelsiinituorejuustoa. Voit käyttää myös sitruuna- tai mangotuorejuustoa.

Seuraavaksi aion yrittää jääkaapissa hyydytettävää juustokakkua. Voisin tehdä esimerkiksi valkosuklaatäytteisen juustokakun ja vadelmakastikkeen.

tiistai 22. lokakuuta 2013

Suklaakiisseli

Tässä teille uutta ja upeaa! Kokeilin vain ihan läpällä köksänkirjan ohjetta. Ei ole kauhean monimutkainen ohje eikä tarvitse varata kovin paljon aikaa. Koko homma oli tehty vartissa. Oli ihan sairaan hyvää!


Ainekset

- 5 dl maitoa
- 2 rkl kaakaojauhetta (ei sokeroitua)
- 1/2 dl sokeria
- 1/2 dl maissi- tai ohratärkkelystä
- 1 tl vanilliinisokeria


Mittaa kylmä maito, kaakaojauhe, sokeri ja tärkkelysjauhot pinnoitettuun kattilaan. Sekoita hyvin puuhaarukalla.


Kuumenna kiehuvaksi kunnes kiisseli sakenee. Sekoita koko ajan. Sammuta levy ja kypsennä kiisseliä jälkilämmöllä 3 minuuttia. Sekoita koko ajan.


Nosta kattila levyltä ja jäähdytä. Lisää vaniljasokeri.


VINKKI: Jos kiisseliin tulee paakkuja, siivilöi se.




Kirja: Kotitaloustaito 7-9. SanomaPro.