torstai 11. elokuuta 2011

Jauheliha-punajuuri-aurajuustopiirakka

Nyt pitää listata hyvä piirakka. Tästä tykkäävät nekin jotka eivät oikeasti pidä aurajuustosta. Kuvaa ei nyt ole koska söimme piirakan alta aikayksikön lukupiirissä! Jätimme yhden nurkan eräälle perheenjäsenelle vaille sinihomejuustoa, mutta sinihomejuuston välttelijästäpä tulikin sinihomejuuston ystävä tämän herkun myötä.

 POHJA
- valmis ruispiirakkataikina (ruispohja on just paras, rukiin pieni imelyys käy tähän hienosti)

 TÄYTE
- 400 g jauhelihaa (myös riistajauheliha sopii hyvin)
- pari sipulia

- 3-4 punajuurta
- hiukan suolaa ja mustapippuria
- hiukan öljyä, Oivariinia tms. paistamiseen
- (salviaa, persiljaa jos on, meillä ei nyt ollut...)

KUORRUTUS
- purkki kermaviiliä
- 2-3 munaa
- 1,5-2 dl juustoraastetta (tai jotain sinne päin)
- sinihomejuustoa
- hiukan mustapippuria

1. Paista jauheliha ja sipulit, mausta, lisää seokseen raastetut punajuuret
2. Esipaista pohjaa 10 minuuttia pellillä tai pyöreässä vuoassa
3. Lisää pohjan päälle jauhelihapunajuuritäyte
4. Sekoita kermaviili ja kananmunat, lisää juustoraaste ja pippuri.
5. Kippaa kermaseos piirakan päälle ja ripottele lopuksi vielä sinihomejuustomurua kaiken päälle.
6. Paista 15-20 minuuttia.


****

PS. Kuvakin löytyi myöhemmin, vaikka otos ei ole ehkä ihan onnistunein mahdollinen - eli joulunakin tämä piirakka äänestettiin pöytään mukaan!

perjantai 15. heinäkuuta 2011

Peruspannacotta


Löysimme tämän ohjeen netistä. Se oli tosi helppo tehdä. Se oli tosi tosi hyvää ja kermasta herkkua.

AINEKSET (7-8 annosta)

- 7,5 dl kuohu tai vispikermaa, voi myös laittaa puolet kermaa ja puolet maitoa
- 1,5 tl vaniljasokeria
- 3/4 dl sokeria
- 6 liivatelehteä

VALMISTUS

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
2. Sillä aikaa kiehauta kerma ja sokerit, varo ettei pala pohjaan.
3. Ota pois kiehumasta ja sekoita liivatteet hyvin kuuman kerman sekaan.
4. Laita seos annosmaljoihin tai laseihin jääkaappiin jähmettymään ainakin 2 tunniksi.

TARJOILU

Voi tarjoilla marjojen, marjasoseen tai -kastikkeen kanssa.

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Suosikkitäytekakku



- valmis tai itse tehty kakkupohja
-  2 dl kuohu- tai vispikermaa
- yksi purkillinen (2 dl) maitorahkaa
- sokeria
- kaksi banaania
- 2-3 rkl Van Houtenin kaakaota
- kahvia kostutukseen
- koristeluun: marjoja, hedelmiä kuten säilykepersikoita, karamellejä, rakeita yms.


Tämä on helppo täytekakku, jonka täytteen opimme Kati-mummilta. Kakkupohjat, joita voi olla 1 tai vaikka 3, kostutetaan kahvilla. Täytteeksi soseutetaan banaanit ja sekoitetaan niihin kaakao. Kerma vaahdotetaan, maustetaan sokerilla maun mukaan ja sekoitetaan rahkaan. Kermatäytettä voi käyttää kerrosten väliin sekä päälle.

Banaanitäyte ja kahvikostutus tuo kakkuun tiramisumaisen maun, joka ei ole liian makea. Samoin rahkan käyttäminen kerman jatkeena. Kakun voi koristella marjoilla, hedelmillä tai makeisilla tai vaikka suklaarouheella.

Reetan ja Ellan versiossa on kesän ensi mansikoita ja hopeakuulia. Kakku maistui IHANALTA!

Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Tosin, jos kostutetut kakkupohjat saavat vetäytyä jääkaapissa jonkin aikaa ennen kakun tekoa, se on jo valmistuspäivänä niin hyvää, ettei sitä todennäköisesti paljoa jää seuraavaksi päiväksi...



lauantai 25. kesäkuuta 2011

Prinsessaiset suklaakarkit

Tämä ohje on peräisin postikortista, jonka lähetti Mummi. Tosi helppo.

- 200 g taloussuklaata
- 1 dl ranskankermaa

Palottele suklaa kattilaan ja sulata vesihauteessa rauhallisesti sekottaen. Anna vähän jäähtyä. Lisää ranskankerma. Jäähdytä hetki jääkaapissa. Pursota tai nostele lusikalla nokareita leivinpaperille tai karamellivuokiin. Siivilöi kaakaojauhetta halutessasi tryffeleitten päälle. Anna kovettua kylmässä. Lopuksi voit laittaa trösseleitä jos haluat.

(kirjasi Reetta)

Herkullinen suklaamousse

Tästä tykkäävät kyllä kaikki, mutta se on tosi täyttävää. Erittäin helppo valmistaa.

- 2 munaa
- 300 g Fazerin taloussuklaata
- 3 dl vispi- tai kuohukermaa


1. Erota valkuaiset keltuaisista. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
2. Sulata suklaa vesihauteessa.
3. Vaahdota kerma hyväksi vaahdoksi, mutta varo että ei mene voiksi.
4. Sekoita lopuksi vaahdot ja suklaa varoen pienissä erissä käännellen yhteen.

tarjoile kylmänä.

(kirjasi Reetta)

torstai 23. kesäkuuta 2011

Reetan kakkumuistoja 2009

Tässä äitini nimipäiväkakku. Tein sen suunnilleen 10-vuotiaana. Se oli ensimmäinen itse tekemä kakkuni.



Tässä on minun oma syntymäpäiväkakku, jonka tein 10-vuotissynttäreille. Tosin iskä vatkasi kerman.

Banaani-kookosmuffinit

Olemme tarjonneet näitä synttäreillä. Voi käyttää mustiksi menneitä banaaneja.

- 150 g voita tai margariinia
- 1,5 dl sokeria
- 3 munaa
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 3 tl leivinjauhetta
- n. 2 tl vaniljasokeria
- 1,5 tl kanelia
- 3 banaania
- 3/4 dl kookoshiutaleita

Vaahdota rasva ja sokeri, vatkaa joukkoon munat yksitellen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja mausteet, ja sitten haarukalla soseutetut banaanit ja kookoshiutaleet. Sekoita taikina tasaiseksi ja annostele paperisiin leivosvuokiin. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia.

Täytä paperivuoka vain noin puolilleen. Muffinit voi koristella kuorrutusaineella ja rakeilla tms. Ohje on mukaelma Herkkujen pikkujättiläinen -kirjan ohjeesta.

Vaihtoehtoinen ohje

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria
3 banaania
1-2 munaa
0,5 dl öljyä
(+ hiukan maustamatonta jugurttia tai kermaa, jolloin lisää myös ruokasoodaa)

1. sekoita kuivat aineet
2. soseuta banaanit
3. sekoita kaikki yhteen
4. laita paperivuokiin - 12 suurta muffinia
5. 170 astetta 17-20 minuuuttia