maanantai 5. elokuuta 2013

Vadelmakuppikakkumuffini

Reetta teki tänään vadelmakuppikakkuja.

Ohje oli täältä ja hän korvasi kaakaojauheen reilulla desillä vadelmia. Maku oli IHANA!!

Vadelman takia taikina oli pehmoista ja muffinimaista. Kaipa näitä voisi muffineiksikin kutsua, vaikka olen aiemmin väittänyt, että ero on näiden välillä merkittävä...

Kuorrutteita oli monenlaisia kokeilussa. Itse pidän marjamuffinista ilman mitään kuorrutetta, mutta joidenkin mielestä parhainta on oikein paksu kuorrute...

**

Tässä myöhemmin ikuistettuja muffineja samalla ohjeella.




sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Vadelma-valkosuklaatäytekakku Reetanpäivän kunniaksi




Tämän kakun täytteessä sovelsin Anna-lehdestä löytämäni mustikkakakun täytettä hieman muunnellen.

POHJA
- valmis 3-kerroksinen kakkupohja (ei helteellä jaksa paistaa mitään uunissa!) jonka keskeltä leikkasin suorakaiteen muotoiset palaset (loput palaset pakastin tulevia pappilan hätävaroja varten)


KOSTUTUKSEEN:  käytin kuplivaa päärynäjuomaa joka tarttui mukaan Ikeasta


TÄYTE
- pakasterasiallinen (0,4 l?) vadelmia survottuna, sokerilla maustettuna ja liiat mehut valutettuna
- n. 100 g rahkaa (ohjeessa oli tuorejuustoa, mikä olisi ollut ykkönen tässä, mutta se unohtui, ja rahkakin toimi!)
- 3 dl kermaa (arvio, koska laitoin 4 dl ja kermatäytettä jäi yli)
- 100 g valkosuklaata
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl vaniljasokeria
- 4 rkl sokeria


KORISTELUUN
- vadelmia
- marengin palasia


TÄYTTEEN VALMISTUS
- sulata valkosuklaa, anna jäähtyä hieman
- sekoita se rahkaan
- lisää joukkoon sokerit ja sitruuna, laita hetkeksi jääkaappiin
- vatkaa kerma vaahdoksi
- ota n. 1dl kermasta erilleen, sekoita siihen sokeria ja käytä yhteen väliin
- loput kermasta käännellään valkosuklaaseokseen ja käytetään kakun pinnalle


Täytin yhden välin pelkillä vadelmilla, yhden välin vadelmilla ja kermalla, päällystin kerma-rahka-valkosuklaaseoksella ja koristelin vadelmilla ja marenginpalasilla.

Kakussa on ihana raikkaan ja makean yhdistelmä. Vadelma ja valkosuklaa = ah!

lauantai 27. heinäkuuta 2013

Tampereen Laukontorille lounasaikaan



Tässä toinen lempiruokapaikoistani Laukontorilla: kalakoju

täältä saa hyviä muikku- ja lohiherkkuja ja kahvit kaupan päälle

iloinen omistaja (jonka luvalla kuvasin)

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Vielä parempi pizzapohja

Tämä hakkaa minusta edellisen suosikkiohjeeni - otin perusohjeen Myllyn paras -durumvehnäjauhopussista, ja sitten vähän muokkasin:

- 2 dl vettä
- 3 dl durumvehnäjauhoja
- vajaa 1 dl vehnäjauhoja
- 1,2 tl suolaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1/2 pussia kuivahiivaa

Sekoittele kuivat aineet ja kuivahiiva. Lämmitä vesi hieman lämpimämmäksi kuin kädenlämmin, sekoita jauhoihin. Alusta taikina hyvin ja lisää öljy. Kohota hiukan. Paista 12-15 minuuttia kuumassa uunissa, n. 225.

Tästä tulee ihanan ohut, rapea ja hyvänmakuinen pohja! Tein tällä ohjeella kaksi oikein ohutta vajaan pellin kokoista pizzaa. Siis NAM.


Mielestäni hyvän pizzan pointtina on tällainen ohut rapea itsetehty pohja, kunnolla maustettu kastike (tomaattipureeseen tai paseerattuun tomaattiin kunnolla sokeria, suolaa, mustapippuria ja ruukullinen silputtua basilikaa) sekä päälle jokaisen omat suosikkitäytteet. Käytän mozzarella ja emmentaljuustoraastetta, usein lisäksi tuoretta mozzarellaa sekä fetaa. Valmiin pizzan päälle iso kasa rucolaa


sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Täyteläinen appelsiini-suklaakakku

Kun maistoin ensimmäisen kerran tätä kakkua maistoin hyvin appelsiinisen maun ja vähän suklaata mukana. Se on hyvin täyteläinen kakku.

Pohja:
80 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
200 g margariinia
1 3/4 dl sokeria
3 kananmunaa
40 g mantelijauhetta
1 rkl amarettoa
2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Täyte:
1 liivatelehti
1 dl vaahtoutuvaa vanilijakastiketta
200 g appelsiinituorejuustoa
250 g maitorahkaa
 1 rkl appelsiinimehua
300 g appelsiinimarmeladia

Kuorrutus:
100 g margariinia
1 dl tomusokeria
100 g tummaa suklaata
1 rkl tummaa kaakaojauhetta

( koristeluun:)
( appelsiinimarmeladikoristeita )


Valmistus:

1. Kuumenna kerma ja suklaa kattilassa kunnes suklaa on sulanut, jäähdytä. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat joukkoon yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää varovasti joukkoon mantelijauhe ja amaretto. Lisää  lopuksi keskenään sekoitetut jauhot.

2. Voitele vuoka ja laita korppujauho. Kaada taikina vuokaan. Laita uuni 175 asteeseen ja paista noin 40 min. Kumoa jäähtynyt kakku.

3. Valmista täyte. Vatkaa vanilijakerma. Laita liivatelehti kylmäänveteen. Sekoita keskenään vanilijavaahto, tuorejuusto ja maitorahka. Kuumenna appelsiinimehu ja liota kylmästä vedestä puristettu liivatelehti mehuun, lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekottaen. Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Levitä alimmalle pohjalle marmeladi, lisää marmeladin päälle puolet täytteestä. Laita toinen kakkupohja täytteen päälle, levitä sille marmeladi ja loput täytteestä. Aseta viimeinen kakkupohja täytteen päälle.

4. valmista kuorrutus vaahdottamalla pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää sulatettu suklaa ja kaakaojauhe joukkoon , sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun päälle. Laita koristeet kakun päälle jos haluat.



tiistai 12. helmikuuta 2013

Instant laskiaispullaa

Laskiaispullaa piti leipoa, alusta loppuun pullat ja kaikki.

Mutta ilta alkoi täyttyä sen seitsemällä tekemisellä, läksyjä, kokeita, siivousta, kalusteiden korjaamista ja raivaamista... pullataikinan tekemiseen, kohottamiseen ja pullien paistamiseen ei näyttänyt jäävän aikaa... toisaalta valmiita laskiaispulliakaan ei tehnyt mieli ostaa...



Käyhän se näinkin! :-)

perjantai 8. helmikuuta 2013

Runebergintorttu

Liemessä -blogin ohjeella tehdyistä muffinivuoissa paistetuista runebergintortuista tuli aivan ihania. Minä sain aikaiseksi 12 kappaletta, kun osa muffinivuoistani on aika isoja.

Muutin ohjetta sen verran että korvasin mantelijauheen mantelirouheella ja jätin punssin kokonaan pois, kun sitäkään ei sattunut kotona olemaan...  lisäksi käytin tavallisia vehnäjauhoja. Ja kuorrutteeseen valmista valkoista kaupan piparikuorrutetta, koska kokemukseni mukaan itse sekoitetut kuorrutteet jostain voipaperitötteröstä pursotettuna eivät toimi meikäläisellä. Näppäryys ei riitä, tulee aina sotkuista sähellystä.

Kastoin muffinit omenamehu-sokeriliemessä hitaasti viiteen laskien, kuten Kinuskikissa neuvoi. Kannattaa tosiaan kostuttaa ne hyvin.

Mielestäni taikinasta tuli erittäin hyvänmakuinen. En ole yleensä kovin paljoa välittänyt runebergintortuista, olen jotenkin ajatellut että paras osa on se kuorrute-hillokoriste. Nyt tulin toisiin ajatuksiin. :-)

Kuva puuttuu kun kamera jäi työhuoneelle. Koristelu ei tosiaan kuulu vahvoihin puoliini, joten ehkä on parempi ettei todisteita näytetäkään. Halusin kirjata tämän siksi että minusta tuo taikina on tässä ohjeessa erityisen onnistunut. Mantelirouhe ja korppujauho tekevät siitä ihanan rouhean ja "ilmavan".

Tähän sai myös mukavasti käytettyä viimeiset piparit keksipurkin pohjalta.

**

EDIT: pitihän se kuva lisätä, viimeisistä...