torstai 30. elokuuta 2012

Etsimme tiramisua!

Pian on edessä tiramisun opettelu. Etsin hyviä ohjeita - mieluiten ei kovin muunneltuja! Vinkata saa. Etsiresepti-sivuilta löytynee kyllä myös. Lupaamme kertoa kokeiluistamme.

Meille on tullut kotiin myös Tiramisu -hamsteri: se on väriltään nimensä mukainen ja söötti kuin mikä.

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Levite ruisleivälle creme fraîche -pohjaisena

Helppo suolainen tarjottava: ruisvarrasleipää tai "väinämöisen palttoonnappeja" ja erilaisia levitteitä. Leipänä voi olla myös hapankorppuja tms. Myös ruissipsien kanssa toimii!

Valmistus on helppoa: sekoita ainekset sekaisin haarukalla. Nämä maistuvat hyviltä näin yksinkertaisina sekoituksina. Toki voi lisätä halutessaan esim. puristettua valkosipulia, hienoksi pilkottua punasipulia tai mustapippuria.

Näiden idea on se, että voi tarjota pikkusuolaista vaikka ei ehdi näpertää pieniä yksittäisiä suupaloja, jotka tietty olisivat tyylikkäitä...! Meillä on usein sellainen ongelma, että vaikka ehtisikin valmistaa monta eri sorttia etukäteen, kylmäsäilytystila loppuu kesken. Nämä voi laittaa hätätilassa vaikka juuri ennen juhlia, vaikka parempi tulos tulee kun laittaa ajoissa, maut tasoittuvat.


FETALEVITE
Aurajuustolevite ja ruisnappi

- 200 g creme fraîchea
- 100 g valkosipulituorejuustoa
- 200 g fetajuustoa
- ruohosipulia maustamiseen


AURAJUUSTOLEVITE

- 200 g creme fraîchea
- 100 g ruohosipulituorejuustoa
- 75 g aurajuustoa
- ruohosipulia maustamiseen

Aurajuuston maku on tässä sekoituksessa varsin mieto - aurajuustofanit voivat laittaa sitä reilumminkin.



KYLMÄSAVULOHILEVITE

- 400 g creme fraîchea
- 200 g  ruohosipulituorejuustoa
- 200 g kylmäsavulohifilettä pilkottuna esim. saksilla pieniksi suikaleiksi
- sitruunamehua
- tilliä
- mustapippuria


sunnuntai 5. elokuuta 2012

Mokkaruudut (mokkapalat) - synttäreiden klassikko

Reetan leipomishistoria alkoi näillä. Tämä mehevä ohje on peräisin Reetan iltapäiväkerhosta koulun alkuvuosilta, entinen ohje korvattiin tällä koska tämä on paremman makuinen!

mokkaruutuja ja whoopieita Reetan synttäreillä


Mokkaruutuja pidetään lasten herkkuna, mutta minun mielestäni aikuiset himoitsevat näitä vähintään yhtä paljon...

POHJA
- 5 munaa
- 3 dl sokeria
- 5  dl vehnäjauhoja
- 3 tl vaniljasokeria
- 3-4 tl leivinjauhetta
- 3 rkl Van houten tms. kaakaojauhetta
- 200 g sulatettua margariinia tai voita
- 2 dl maitoa

KUORRUTE
- 4 dl (225 g) tomusokeria
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 5 rkl vahvaa kahvia
- 5 rkl sulatettua margariinia

KORISTELUUN
- esim. kookoshiutaleita, rakeita, hopeakuulia yms.

1. Sulata rasva ja jätä jäähtymään
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
3. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen munasokerivaahtoon
4. Lisää lopuksi sula rasva
5. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia
6. Anna jäähtyä
7. Kiehauta kattilassa (tai lämmitä vesihaudekattilassa) kuorrutusaineet, levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle.
8. Kun kuorrute on hiukan mutta ei kokonaan jähmettynyt, ripottele päälle koristeita: nonparelleja, kookoshiutaleita yms.

lauantai 4. elokuuta 2012

"Making whopee"... eli whoopies-pikkuleipiä

Mainioita pikku tyyppejä nämä! Tehtiin näitä ihan kokeeksi Reetan synttäreille. Ohje on Kotivinkistä, ja tällä kertaa muutimme tästä vain paistoaikaa, vähän alle 15 minuuttia tuntui riittävän. Ohjeesta tulee n. 25 whoopieta eli 50 pientä kakkusta.

- 2 1/4 dl sokeria
- 125 g huoneenlämpöistä voita
- 2 kananmunaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 5 rkl kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 prk kermaviiliä (200 g)

Täytteeseen 200 g maustettua vaniljarahkaa

1. Vatkaa sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat koko ajan sekoittaen.
2. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne taikinaan kermaviilin kanssa, sekoita tasaiseksi.
3. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota n. halkaisijaltaan n. 3 cm:n pyörylöitä parilla leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä reilusti tilaa, meillä sopiva määrä oli 12 per pelti.
4. Paista pikkuleipiä  175-asteisessa uunissa keskitasolla vajaa 15 minuuttia.
5. Jäähdytä ja täytä kahden keksin väliin hiukan rahkaa. NAMI!



ps. Tässä myös Hellapoliisin whoopies-ohje, jossa hieman monimutkaisempi täyte.

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Ihanat kahvilat Hangossa: De Fyra Vindarnas Hus sekä Alan's Cafe Villa Orrmanissa


Tässä pari uutta kahvilasuosikkia Hangosta!

De Fyra Vindarnas Hus - Neljän tuulen talo Kolalahden päässä. Kävelymatka kaupungista tähän kahvilaan on vaivan arvoinen säällä kuin säällä, millä tahansa tuulella!


Saaristolaispöytä lounaaksi näytti hyvältä, mutta päädyin valitsemaan lohileivän saaristolaisleivällä... nam!





Tässä villassa on kahvila Alan's Cafe sekä divari Maria's Antikvariat









Tuosta ovesta pääsee käsityöläispuotiin jossa myydään paikallisten taitajien töitä

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Marjat käyttöön mansikoiden tieltä! Mustikkamuffini sekä marjapiirakka mascarponella terästettynä

Mansikoiden pakastuspäivä tuli vastaan vähän odottamatta, huomasin juuri ennen heinäkuun reissuviikkoja että jos aion saada pakastimeen jotain, se on tapahduttava NYT. Eli Suonenjoen Polkaa Laukontorilta:



Piti tyhjentää entisiä pois alta. Päätin käyttää viimeisiä viinimarjoja, kokeilumielessä ostettuja pensasmustikoita sekä pakastamisesta yli jääneitä mansikoita sekamarjapiirakkaan. Pensasmustikat eivät sinänsä ole erityisen hyviä, enkä tekisi perinteistä mustikkapiirakkaa niistä, mutta ne toimivat rakenteensa puolesta hyvin muffineissa eivätkä värjää taikinaa.


Lisäksi halusin kokeilla Koti ja keittiö- lehden (nro 8) tuorejuusto-mustikkamuffiniohjetta. Koska tein vain pienen koe-erän, mascarponea jäi yli. Käytin sen lopun sitten tähän toiseen piirakkaan.


Tämmöistä tuli, mascarponella tuli pehmeä maku täytteeseen:
























En löytänyt muffiniohjetta Koti ja keittiö -lehden reseptihausta linkitettäväksi, joten annan sen tässä:

MUSTIKKA-TUOREJUUSTOMUFFINIT
(12 kpl)

- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 1,5 dl sokeria
- 1 prk (250 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim ricottaa (käytin mascarponea)
- 1 dl maitoa
- 2 munaa
- 1 dl rypsiöljyä
- 2 dl mustikoita
- 2 rkl perunajauhoja (käytin ohratärkkelystä kun ei ollut perunajauhoja)

1. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola
2. Sekoita toisessa astiassa sokeri, tuorejuusto, maito ja kananmunat
3. Lisää muna-juustoseokseen vuorotellen öljyä ja jauhoseosta
4. Sekoita mustikat perunajauhoon. Lisää muiden ainesten joukkoon.
5. Annostele vuokiin ja paista 200 asteessa keskitasossa 15 minuuttia.

Ensi kerralla kyllä sitten käytän tavallisia mustikoita vaikka sitten värjäisivät miten. Maussa on ero kuin yöllä ja päivällä. Mutta sehän ei ole ohjeen vika.

Omat kokeiluversioni levisivät, kuten kuvasta näkyy, koska en uskonut marjamäärää vaan heitin marjoja vähän ronskilla kädellä taikinaan. No, sen seurauksena kosteutta oli liikaa... Nytpähän tuonkin tiedän. Ulkomuoto on siis (kuten aina meikäläisen leipomuksissa) vähän niin tai näin, mutta maku tällä kertaa mitä parhain! Nyt minulla on sitten vihdoinkin mustikkamuffiniohje joka maistuu oikealta, siltä kuin amerikkalaiset mustikkamuffinit!





PESTOA!!



Pestoa ihanampaa ruokaa ei taida ollakaan. Tässä meidän perheen suosikkipesto-ohjeet.

VIHREÄ PESTO
- 2 ruukkua basilikaa
- 0,5 dl pinjansiemeniä
- 1 dl parmesaania (itse raastettua)
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 dl oliiviöljyä


PUNAINEN PESTO
- 100 g aurinkokuivattua tomaattia
 - 50 g parmesaanijuustoa raastettuna
- 1 dl pinjansiemeniä
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 dl oliiviöljyä
- puoli ruukkua tuoretta basilikaa
- mustapippuria rouhittuna

Määrät eivät ole kovin tarkkoja. Maistele! Ei ole helposti möhlittävissä. Sekoita vain kaikki tehosekoittimella tai sauvasekoittimella yhteen. Syö pastan kanssa tai paahda leipää (meillä käytetään tähän arinarievää) ja levitä sen päälle. Tee isot satsit.