tiistai 12. helmikuuta 2013

Instant laskiaispullaa

Laskiaispullaa piti leipoa, alusta loppuun pullat ja kaikki.

Mutta ilta alkoi täyttyä sen seitsemällä tekemisellä, läksyjä, kokeita, siivousta, kalusteiden korjaamista ja raivaamista... pullataikinan tekemiseen, kohottamiseen ja pullien paistamiseen ei näyttänyt jäävän aikaa... toisaalta valmiita laskiaispulliakaan ei tehnyt mieli ostaa...



Käyhän se näinkin! :-)

perjantai 8. helmikuuta 2013

Runebergintorttu

Liemessä -blogin ohjeella tehdyistä muffinivuoissa paistetuista runebergintortuista tuli aivan ihania. Minä sain aikaiseksi 12 kappaletta, kun osa muffinivuoistani on aika isoja.

Muutin ohjetta sen verran että korvasin mantelijauheen mantelirouheella ja jätin punssin kokonaan pois, kun sitäkään ei sattunut kotona olemaan...  lisäksi käytin tavallisia vehnäjauhoja. Ja kuorrutteeseen valmista valkoista kaupan piparikuorrutetta, koska kokemukseni mukaan itse sekoitetut kuorrutteet jostain voipaperitötteröstä pursotettuna eivät toimi meikäläisellä. Näppäryys ei riitä, tulee aina sotkuista sähellystä.

Kastoin muffinit omenamehu-sokeriliemessä hitaasti viiteen laskien, kuten Kinuskikissa neuvoi. Kannattaa tosiaan kostuttaa ne hyvin.

Mielestäni taikinasta tuli erittäin hyvänmakuinen. En ole yleensä kovin paljoa välittänyt runebergintortuista, olen jotenkin ajatellut että paras osa on se kuorrute-hillokoriste. Nyt tulin toisiin ajatuksiin. :-)

Kuva puuttuu kun kamera jäi työhuoneelle. Koristelu ei tosiaan kuulu vahvoihin puoliini, joten ehkä on parempi ettei todisteita näytetäkään. Halusin kirjata tämän siksi että minusta tuo taikina on tässä ohjeessa erityisen onnistunut. Mantelirouhe ja korppujauho tekevät siitä ihanan rouhean ja "ilmavan".

Tähän sai myös mukavasti käytettyä viimeiset piparit keksipurkin pohjalta.

**

EDIT: pitihän se kuva lisätä, viimeisistä...


maanantai 28. tammikuuta 2013

Runo - lempikahvila

Kuva Kahvila Runon sivuilta
Kahvila Runo  - rakas lempikahvilani kotikaupungissani Tampereella. Suosin etenkin yläkerran soppea, jossa voi syventyä tuntikausien keskusteluun, tai uppoutua kirjaan. Iso kahvi on Todella Iso.

Olen tavannut täällä ystäviä ja ihastuksia, ohjannut graduja...

Nimensä mukainen kahvila on sisustettu mukavilla tuoleilla ja runokirjoja on kaikkialla. Joskus voi kuulla runoja luettavan ääneen - ja ilma on aina sakeana intohimoisista keskusteluista ja pohdinnasta. Aina on aikaa, ei ole kiire. Eikä muzakkia!

Oma kuvani kesäisestä Runo-tilanteesta
Piirakat ovat hyviä - suosikkini sitruunamarenki.



sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Helppo suklaamousse

Kun maistoin suklaamoussea ensi kertaa lumouduin niin kuin koko muu perhe.

Ainekset

150 g tummaa suklaata rouhittuna
5 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset erotettuna
2 tl tumma rommia, kahvilikööriä, konjakkia tai amarettoa

Valmistus

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Nosta pois vesihauteesta ja sekoita. Laita haluamasi alkoholi suklaan sekaan. Sekoita keltuaiset yksi kerrallaan suklaaseokseen,  joka lisäyksen välillä voimakas sekoitus. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele suklaaseokseen. Jaa mousse annoskulhoihin, peitä esim: tuorekelmulla ja anna viiletä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

Tämäkin ohje oli Trish Deseinen kirjasta Haluan suklaata.


lauantai 12. tammikuuta 2013

Kolmen suklaan rapeat browniet

Kolme suklaakerrosta on todella hyvä ja täyteläinen. Mutta yksi tai kaksi riittää! Tämä ohje on kirjasta nimeltä Haluan suklaata!, kirjoittanut Trish Deseine.

Valkosuklaakerros

200 g valkosuklaata rouheena
1,5 dl ruoka tai kuohukermaa

Kuumenna kerma ja kaada suklaarouheen päälle. Sekota kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Laita jääkaappiin tunniksi. Vatkaa valkosuklaakermaseos vaahdoksi mutta älä vatkaa liian kauan, muuten siitä tulee rakeista.

Browniekerros

2 kananmunaa
150 g tummaa suklaata
100 g voita
2,5 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoa
50 g pähkinöitä tai manteleita rouhittuna

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele uunivuoka. Vatkaa munat. Sulata suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä. Lisää vaahdotetut munat, sokeri, jauhot ja sekoita. Lisää pähkinärouhe ja sekoita nopeasti. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 30 min. Keskusta saa jäädä pehmeäksi.

Maitosuklaakastike

1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl (täys)maitoa
150 g maitosuklaata rouheena

Kuumenna kerma ja maito kiehuvan kuumaksi ja kaada kulhoon, jossa on suklaarouhe. Sekoita. Anna jäähtyä tai käytä kuumana.

Jäähdytä brownie kunnolla, levitä valkosuklaamousse sen päälle ja laita jääkaappiin. Maitosuklaakastike tarjotaan annospalojen päällä.

Vinkki: Brownie säilyy pehmeämpänä huoneen lämmössä.

keskiviikko 26. joulukuuta 2012

sunnuntai 9. joulukuuta 2012