lauantai 13. huhtikuuta 2013

Vielä parempi pizzapohja

Tämä hakkaa minusta edellisen suosikkiohjeeni - otin perusohjeen Myllyn paras -durumvehnäjauhopussista, ja sitten vähän muokkasin:

- 2 dl vettä
- 3 dl durumvehnäjauhoja
- vajaa 1 dl vehnäjauhoja
- 1,2 tl suolaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1/2 pussia kuivahiivaa

Sekoittele kuivat aineet ja kuivahiiva. Lämmitä vesi hieman lämpimämmäksi kuin kädenlämmin, sekoita jauhoihin. Alusta taikina hyvin ja lisää öljy. Kohota hiukan. Paista 12-15 minuuttia kuumassa uunissa, n. 225.

Tästä tulee ihanan ohut, rapea ja hyvänmakuinen pohja! Tein tällä ohjeella kaksi oikein ohutta vajaan pellin kokoista pizzaa. Siis NAM.


Mielestäni hyvän pizzan pointtina on tällainen ohut rapea itsetehty pohja, kunnolla maustettu kastike (tomaattipureeseen tai paseerattuun tomaattiin kunnolla sokeria, suolaa, mustapippuria ja ruukullinen silputtua basilikaa) sekä päälle jokaisen omat suosikkitäytteet. Käytän mozzarella ja emmentaljuustoraastetta, usein lisäksi tuoretta mozzarellaa sekä fetaa. Valmiin pizzan päälle iso kasa rucolaa


sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Täyteläinen appelsiini-suklaakakku

Kun maistoin ensimmäisen kerran tätä kakkua maistoin hyvin appelsiinisen maun ja vähän suklaata mukana. Se on hyvin täyteläinen kakku.

Pohja:
80 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
200 g margariinia
1 3/4 dl sokeria
3 kananmunaa
40 g mantelijauhetta
1 rkl amarettoa
2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Täyte:
1 liivatelehti
1 dl vaahtoutuvaa vanilijakastiketta
200 g appelsiinituorejuustoa
250 g maitorahkaa
 1 rkl appelsiinimehua
300 g appelsiinimarmeladia

Kuorrutus:
100 g margariinia
1 dl tomusokeria
100 g tummaa suklaata
1 rkl tummaa kaakaojauhetta

( koristeluun:)
( appelsiinimarmeladikoristeita )


Valmistus:

1. Kuumenna kerma ja suklaa kattilassa kunnes suklaa on sulanut, jäähdytä. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat joukkoon yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää varovasti joukkoon mantelijauhe ja amaretto. Lisää  lopuksi keskenään sekoitetut jauhot.

2. Voitele vuoka ja laita korppujauho. Kaada taikina vuokaan. Laita uuni 175 asteeseen ja paista noin 40 min. Kumoa jäähtynyt kakku.

3. Valmista täyte. Vatkaa vanilijakerma. Laita liivatelehti kylmäänveteen. Sekoita keskenään vanilijavaahto, tuorejuusto ja maitorahka. Kuumenna appelsiinimehu ja liota kylmästä vedestä puristettu liivatelehti mehuun, lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekottaen. Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Levitä alimmalle pohjalle marmeladi, lisää marmeladin päälle puolet täytteestä. Laita toinen kakkupohja täytteen päälle, levitä sille marmeladi ja loput täytteestä. Aseta viimeinen kakkupohja täytteen päälle.

4. valmista kuorrutus vaahdottamalla pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää sulatettu suklaa ja kaakaojauhe joukkoon , sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun päälle. Laita koristeet kakun päälle jos haluat.



tiistai 12. helmikuuta 2013

Instant laskiaispullaa

Laskiaispullaa piti leipoa, alusta loppuun pullat ja kaikki.

Mutta ilta alkoi täyttyä sen seitsemällä tekemisellä, läksyjä, kokeita, siivousta, kalusteiden korjaamista ja raivaamista... pullataikinan tekemiseen, kohottamiseen ja pullien paistamiseen ei näyttänyt jäävän aikaa... toisaalta valmiita laskiaispulliakaan ei tehnyt mieli ostaa...



Käyhän se näinkin! :-)

perjantai 8. helmikuuta 2013

Runebergintorttu

Liemessä -blogin ohjeella tehdyistä muffinivuoissa paistetuista runebergintortuista tuli aivan ihania. Minä sain aikaiseksi 12 kappaletta, kun osa muffinivuoistani on aika isoja.

Muutin ohjetta sen verran että korvasin mantelijauheen mantelirouheella ja jätin punssin kokonaan pois, kun sitäkään ei sattunut kotona olemaan...  lisäksi käytin tavallisia vehnäjauhoja. Ja kuorrutteeseen valmista valkoista kaupan piparikuorrutetta, koska kokemukseni mukaan itse sekoitetut kuorrutteet jostain voipaperitötteröstä pursotettuna eivät toimi meikäläisellä. Näppäryys ei riitä, tulee aina sotkuista sähellystä.

Kastoin muffinit omenamehu-sokeriliemessä hitaasti viiteen laskien, kuten Kinuskikissa neuvoi. Kannattaa tosiaan kostuttaa ne hyvin.

Mielestäni taikinasta tuli erittäin hyvänmakuinen. En ole yleensä kovin paljoa välittänyt runebergintortuista, olen jotenkin ajatellut että paras osa on se kuorrute-hillokoriste. Nyt tulin toisiin ajatuksiin. :-)

Kuva puuttuu kun kamera jäi työhuoneelle. Koristelu ei tosiaan kuulu vahvoihin puoliini, joten ehkä on parempi ettei todisteita näytetäkään. Halusin kirjata tämän siksi että minusta tuo taikina on tässä ohjeessa erityisen onnistunut. Mantelirouhe ja korppujauho tekevät siitä ihanan rouhean ja "ilmavan".

Tähän sai myös mukavasti käytettyä viimeiset piparit keksipurkin pohjalta.

**

EDIT: pitihän se kuva lisätä, viimeisistä...


maanantai 28. tammikuuta 2013

Runo - lempikahvila

Kuva Kahvila Runon sivuilta
Kahvila Runo  - rakas lempikahvilani kotikaupungissani Tampereella. Suosin etenkin yläkerran soppea, jossa voi syventyä tuntikausien keskusteluun, tai uppoutua kirjaan. Iso kahvi on Todella Iso.

Olen tavannut täällä ystäviä ja ihastuksia, ohjannut graduja...

Nimensä mukainen kahvila on sisustettu mukavilla tuoleilla ja runokirjoja on kaikkialla. Joskus voi kuulla runoja luettavan ääneen - ja ilma on aina sakeana intohimoisista keskusteluista ja pohdinnasta. Aina on aikaa, ei ole kiire. Eikä muzakkia!

Oma kuvani kesäisestä Runo-tilanteesta
Piirakat ovat hyviä - suosikkini sitruunamarenki.



sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Helppo suklaamousse

Kun maistoin suklaamoussea ensi kertaa lumouduin niin kuin koko muu perhe.

Ainekset

150 g tummaa suklaata rouhittuna
5 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset erotettuna
2 tl tumma rommia, kahvilikööriä, konjakkia tai amarettoa

Valmistus

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Nosta pois vesihauteesta ja sekoita. Laita haluamasi alkoholi suklaan sekaan. Sekoita keltuaiset yksi kerrallaan suklaaseokseen,  joka lisäyksen välillä voimakas sekoitus. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele suklaaseokseen. Jaa mousse annoskulhoihin, peitä esim: tuorekelmulla ja anna viiletä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

Tämäkin ohje oli Trish Deseinen kirjasta Haluan suklaata.


lauantai 12. tammikuuta 2013

Kolmen suklaan rapeat browniet

Kolme suklaakerrosta on todella hyvä ja täyteläinen. Mutta yksi tai kaksi riittää! Tämä ohje on kirjasta nimeltä Haluan suklaata!, kirjoittanut Trish Deseine.

Valkosuklaakerros

200 g valkosuklaata rouheena
1,5 dl ruoka tai kuohukermaa

Kuumenna kerma ja kaada suklaarouheen päälle. Sekota kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Laita jääkaappiin tunniksi. Vatkaa valkosuklaakermaseos vaahdoksi mutta älä vatkaa liian kauan, muuten siitä tulee rakeista.

Browniekerros

2 kananmunaa
150 g tummaa suklaata
100 g voita
2,5 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoa
50 g pähkinöitä tai manteleita rouhittuna

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele uunivuoka. Vatkaa munat. Sulata suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä. Lisää vaahdotetut munat, sokeri, jauhot ja sekoita. Lisää pähkinärouhe ja sekoita nopeasti. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 30 min. Keskusta saa jäädä pehmeäksi.

Maitosuklaakastike

1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl (täys)maitoa
150 g maitosuklaata rouheena

Kuumenna kerma ja maito kiehuvan kuumaksi ja kaada kulhoon, jossa on suklaarouhe. Sekoita. Anna jäähtyä tai käytä kuumana.

Jäähdytä brownie kunnolla, levitä valkosuklaamousse sen päälle ja laita jääkaappiin. Maitosuklaakastike tarjotaan annospalojen päällä.

Vinkki: Brownie säilyy pehmeämpänä huoneen lämmössä.