lauantai 22. syyskuuta 2012

Tiramisu...

Kokeiltu siis on, jo jokin aika sitten. Yritin löytää ohjeen, joka olisi "aito"...

Seurasin tätä ohjetta: Inspiring people - Ilkka Koivisto. Selasin myös seuraavat hyvännäköiset ja "aidolta" vaikuttavat ohjeet: tämä  ja tämä. Samat perusainekset toistuvat hyvin monissa muissakin. Pengottuani asiaa hieman mm. tämän jutun myötä, totesin että sellaista kuin  "aito tiramisu" tuskin löytyy... Joka asiaan löytyy monta mieltä: kermaa vai ei, marsalaa vai konjakkia... Loppujen lopuksi - tämähän on eräänlainen pappilan hätävara. Kostutettuja keksejä ja vaahtoa päällä...

Täytyy todeta myös se, että äiti on iät ajat opettanut, että täytekakku kostutetaan nimenomaan kahvilla.

No niin, asiaan:

Ainekset

- 500 g mascarpone-juustoa
- 0,5 dl pikkupullo Amarettoa (tein tämän ohjeen mukaisesti, vaikka olin kuullut marsalaviinistä... Alkon myyjä oli puolestaan Aivan Ehdottomasti sitä mieltä, että nimenomaan Amaretto kuuluu tiramisuun.)
- 200 g savoiardi-keksejä (omani olivat vääränlaisia, mikä selittää pohjan vettymisen)
- 2 dl kahvia jäähdytettynä (keitin omat normikahvini: vahvaa Brazil-kahvia pressokeittimellä)
- 1 dl erikoishienoa sokeria
- 5 munaa
- n. 1 rkl kaakaojauhettaValmistus

1. Sekoita kahviin suurin osa Amaretosta
2. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Ole tarkkana; pisara keltuaista valkuaisen seassa tai vesitippa kulhossa = vaahto ei onnistu! Ohje käski lisätä joukkoon hyppysellisen suolaa, tein työtä käskettyä. En tiedä onko tässä taikaa, mutta vaahto onnistui hyvin.
3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
4. Kääntele keltuaisseokseen mascarpone ja lisää siihen myös lopputilkka Amarettoa, sen jälkeen kääntele varovasti molemmat vaahdot yhteen.
5. Kastele keksit hyvin nopeasti kahviamarettoseoksessa ja lado vierekkäin laakeaan astiaan.
6. Laita vaahtoa keksien päälle
7. Tee toinen samanlainen kerros.
8. Siivilöi pinnalle peittävä kerros kaakaojauhoa.
9. Laita kylmään vähintään pariksi tunniksi.

Kommentteja

Tein muuten ohjeen mukaan, mutta jääkaapissa tätä tuli pidettyä vain aamupäivästä iltaan, ei yön yli. (Useissa ohjeissa neuvotaan min. 2 h).

Keksejä ei pidä näköjään liottaa kuin aivan hetki. Meidän kokeiluversiomme pehmeni velliksi viivyttyään jääkaapissa useita tunteja.(Väärät keksit selittävät tämän!) (Toinen kommentti kakkoskokeilun jälkeen: oikeat savoiardit ovat näköjään kuin pesusieniä, imaisevat hetkessä suuren määrän nestettä!Alan nyt uskoa ohjetta "sekunti per puoli" - muuten kostutusaine hupenee liian nopeasti!)

Teimme tätä isoon lasagnevuokaan sekä pienen maisteluerän suoraan lautaselle. Omasta mielestämme maku oli aivan mie-let-tö-män hyvä! Imuroimme maisteluerän ennen kuin se oli ehtinyt olla jääkaapissa sitä säädettyä kahta tuntia... Uskon että Alkon myyjä ja tuon lainaamani reseptin kirjoittaja olivat oikeassa: Amaretto on aivan nappi maku tähän.

Maku oli siis loistava mutta rakenne jätti toivomisen varaa. Kaksikerroksinen vaatii selvästi tuhdimman kakkupohjan! Ensi kerralla sitten. (Kommentti: toisella kertaa kaikki meni oikein hyvin. Pitää olla oikeita keksejä tai sitten kunnon kakkupohja...)

Näppärä ihminen voi siivilöidä kaakaolla tähän jonkun kuvion.
Minä tyydyin vain peittelemään herkun kaakaohuntuun...

Toisella kertaa onnistui oikein hyvin. Tehtiin pyöreään vuokaan.

2 kommenttia:

  1. Aivan mahtavaa! Kiva oli lukea tämä juttu ja löytää muitakin tiramisuun (ja Amarettoon) rakastuneita! Kiitokset.

    VastaaPoista