torstai 5. huhtikuuta 2012

Muffini vai kuppikakku - välii?

Reetta on ihastunut kuppikakkuresepteihin.  Minä puolestani olen ihmetellyt, opinko koskaan leipomaan muffineja niin, että niistä tulisi oikealla tavalla kuohkeita. (Sellaisia kuin Amerikassa.) Olemme joskus kuorruttaneet muffineja, ja silloinhan ne oikeastaan näyttävät - kuppikakuilta.



Mutta mikä onkaan muffinin ja kuppikakun ero? 









Erilaisten leivontasivujen pohdinnat aiheesta ovat lähes tieteellisen tarkkoja. Apua saa myös kielisivuilta! :-D

Cakespy
Curiousfoodie
The Balanced Pastry Chef
Englishforums
Cupcakeproject

jne.jne.

Kokoan tähän selvittelyn tuloksia:

LEIVONNAISEN "TARKOITUS"

Kuppikakku on makea kakun korvike, jälkiruoaksi tarkoitettu unelma. Muffini on olevinaan terveellisempi syötävä, ja sitä myöten "leipämäinen". Se on monelle amerikkalaiselle aamiainen tai jonkinlainen välipala. Laittavat voitakin päälle. - Terveellisyydestä en tiedä, mutta etenkin mustikkamuffini on kyllä aivan huippu!

TAIKINAN KOOSTUMUS JA SEKOITTAMINEN

Kuppikakun taikina on kakkutaikinan kaltainen, siinä vaahdotetaan ensin rasva ja sokeri. Se on hienojakoisempi rakenteeltaan kuin muruinen ja sattumia sisältävä muffinitaikina.

Muffinitaikinassa ilmeisesti vain ronskisti sekoitetaan kuivat ja kosteat aineet keskenään. Ei tarvitse vaahdottaa mitään. Rasvana voi olla öljy ja sen tulisi olla joka tapauksessa juoksevassa muodossa. Muffinitaikinan sekoituksesta todetaan myös, että nesteet pitää sekoittaa keskenään huoneenlämpöisenä.

KORISTELU

Molemmat voi kuorruttaa, mutta kuppikakkuun se kuuluu olennaisena. Kuppikakku on tavallaan yhden hengen täytekakku. Kuppikakuilla voi korvata synttäri- tai vaikka hääkakun, kuulemma...


***

Tämän tarkastelun perusteella oman muffinireseptimme ensimmäinen versio ei ole oikeaoppinen, mutta toinen taitaa olla. Aika samannäköisiä ja -makuisia niistä silti tulee. Johtunee siitä banaanista.

Täytyy myös todeta, että minulle ei ole koskaan tullut minkäänlaista mielihalua syödä kuppikakkua (eikä  sen puoleen täytekakkuakaan... Sellaista nautitaan vain jos sitä erityisesti tarjotaan jossain juhlassa. Sama pätee voileipäkakkuun. Jotkut herkut kerta kaikkiaan kuuluvat vain tietynlaisiin rajattuihin tilanteisiin!)

Mutta muffinia en välillä voi kahvilassa vastustaa. Nimenomaan mustikkamuffinia. Etenkin jos on aikaa ja voi istua lukemassa ja kahvia voi juoda monta kupillista...

Minun valintani on siis ehdottomasti MUFFINI!

Sillä ON välii.

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Baked Alaska: uunijäätelö


Tästä tuli supersuosikki! Yksi harjoitusversio meni hieman pieleen (marenkivaahto liian vetelää, uuni liian kuuma ja vuoka liian korkealla: marenki paloi!) Kakkosversio oli kaikin puolin täydellinen ja se oli niin hyvää että ei sanotuksi saa! Tämä on Kotivinkin ohjeesta hieman muokattu versio.

Kakkupohja
 - 3 munaa (mittaa lasiin)
- saman verran sokeria kuin munien määrä lasissa
- saman verran jauhoja (joihin voi sekoittaa hieman leivinjauhetta)

Täyte
- vaniljajäätelöä pakkasesta
- pari rasiallista marjoja: mansikkaa, vadelmaa ja hiukan puolukoita kirpeyttä tuomaan
- pakasteesta sulatettujen marjojen mehua kostutukseen (voit maustaa tämän mehun sitruunamehulla)

Marenki
- 3 kananmunanvalkuaista
- 3/4 dl tomusokeria

Vatkaa marenkivaahtoa niin kauan, että se pysyy kulhossa ylösalaisin käännettäessä.


1. Paista kakkupohja voidellussa piirakkavuoassa (tulee sopivan ohut)
2. Irrottele pohja varovasti  vuoasta lastalla - vaikka se jääkin vuokaan myöhempää paistoa varten. Sitä on sillä tavalla helpompi sitten valmiina leikata.
3. Kostuta pohja marjojen mehulla. Paras tulos tulee jos annat mehustua yön yli.
4. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
5. Lado kostutetun pohjan  päälle ensin n. sentin paksuisia viipaleita vaniljajäätelöä
6. Kippaa päälle sulaneet mutta huolella valutetut marjat 
7. Peitä koko komeus marengilla.
8. Paista n.5 minuuttia, tai kunnes marenki on kauniin ruskea.

Tarjoile heti ja syö saman tien. Hyvin täyttävää ja aivan ihanaa.

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Rex-kakku Risto-ukilta

Tämä on ollut listalla jo kauan: Ukin kertomalla ohjeella vanha kunnon Rex-kakku:

***

"Ensin pitää tehdä tryffelimassaa. Sain ohjeen vanhasta äidin keittokirjasta. Siihen tarvittiin kaakaota ja tomu- ja vaniljasokeria (hiukan) ja  pari kananmunaa.  Nämä ainekset vatkataan kuohkeaksi ja sitten aletaan hiljalleen sekoittaa mukaan sulatettua kookosrasvaa (200-300 g). Kun kaikki kookosrasva on mukana ja seos tasaisen näköistä, annetaan massan vähän jäähtyä. Sitten asetetaan voipaperille jono Rex-keksejä ja levitetään niiden päälle kerros tryffelimassaa. Sitten lisätään taas kerros keksejä ja niiden päälle massaa. Neljä keksikerrosta lienee sopivin kakun korkeus mutta kakkua syntyy kuitenkin niin paljon kun massaa ja keksejä riittää. Sitten vain kakku jäähtymään ja kovettumaan ja ei kun syömään.

Teille lienee ihan helppoa oivaltaa eri ainesosien määrät, jos haluatte yrittää asiaa. Rex-keksejä voi olla vaikea löytää, joten saattaa olla pakko turvautua muihin neliskulmaisiin keksiin."

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Hellapoliisi-peli

Tämä peli on peräisin Hellapoliisi-blogin tekijältä. Koitimme sitä tänään ensimmäistä kertaa. Aioimme pelata vain yhden pelin mutta se venyikin neljään peliin eli se oli hyvä.

Hellapoliisi oli haastava ja tosi kiva peli. Se sopii ruoanlaitosta ja leipomisesta pitäville, mutta arvaamisella ja riskinotollakin pärjää. Kokeilimme korttipeliversiota, mutta saatavilla on myös lautapeliversio. Ikäsuositus on yhdeksästä vuodesta ylöspäin. Sitten kun kortit käyvät liian tutuiksi, niitä voi käyttää tavallisina ruokaohjeina.




maanantai 28. marraskuuta 2011

Chocolate Chip Cookies



Tämä resepti on muunnelma kirjasta "The Silver Palate Cookbook", jonka sain USA:n vaihto-oppilasvuoteni jälkeen "Amerikan-äidiltäni" Judyltä. Määrät ovat hieman erikoiset, kun olen muunnellut niitä amerikkalaisista mitoista.(kirjasi Sanna)


- n 230 g voita tai margariinia
- 2,5 dl fariinisokeria
- 2 dl kide-tai ruokosokeria
- 2 munaa
- 2 tl vaniljasokeria
- vajaa 5 dl vehnäjauhohja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 1 taloussuklaalevy hakattuna pieniksi paloiksi (tai m&m's karkkeja tai oikeita chocolate chipsejä)



1. Vaahdota rasvat ja sokeri
2. Lisää munat
3. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää edellisiin
4. Sekoita mukaan suklaamurut
5. Muotoile pikkuleipiä pellille, painallus keskelle, kooltaan halkaisija n. 2-3 cm ennen paistamista.

6. Paista 180-200 asteessa 8-10 minuuttia. Anna jäädä keskeltä hieman pehmeäksi ja jäähdytä pellillä ennen kuin siirrät ne pois. Tästä tulee n. 40 pikkuleipää.



Hyvä pinaattilettu!


Äitini sai pinaattilettuohjeen Kotivinkistä. Ne olivat helppoja tehdä ja parempia kuin kaupan letut. Käytimme tuoretta pinaattia pakastepinaatin sijasta.

1 ps (150 g) pinaattia
5 dl maitoa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
voita tai rypsiöljyä paistamiseen (meillä oli Oivariinia)

1. Hienonna pinaatti sauvasekoittimella
2. sekoita kaikki ainekset
3. Laita taikina tekeytymään
4. Paista pikku lettuja lettupannulla.

torstai 24. marraskuuta 2011

Rocky Road

Rocky Road on helppo ja hyvä jälkiruoka. Koitin tätä ensimmäistä kertaa omalla iskälläni.

600 g maitosuklaata
2 rkl voita
100 g pähkinöitä
1dl rusinoita
100 g vaahtokarkkeja
2 dl muroja esim riisimuroja


1. Levitä leivinpaperi lasangnevuoalle.
2. pienennä pähkinät ja vaahtokarkit jos ne on isoja.
3. sulata suklaa ja voi vesihauteessa.
4. Sekoita pähkinät, vaahtokarkit ja rusinat.
5. Levitä seos vuoalle ja laita päälle kuuma suklaa.
6. Laita seos jääkaappiin.


(kirjasi Reetta)