maanantai 28. tammikuuta 2013

Runo - lempikahvila

Kuva Kahvila Runon sivuilta
Kahvila Runo  - rakas lempikahvilani kotikaupungissani Tampereella. Suosin etenkin yläkerran soppea, jossa voi syventyä tuntikausien keskusteluun, tai uppoutua kirjaan. Iso kahvi on Todella Iso.

Olen tavannut täällä ystäviä ja ihastuksia, ohjannut graduja...

Nimensä mukainen kahvila on sisustettu mukavilla tuoleilla ja runokirjoja on kaikkialla. Joskus voi kuulla runoja luettavan ääneen - ja ilma on aina sakeana intohimoisista keskusteluista ja pohdinnasta. Aina on aikaa, ei ole kiire. Eikä muzakkia!

Oma kuvani kesäisestä Runo-tilanteesta
Piirakat ovat hyviä - suosikkini sitruunamarenki.



sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Helppo suklaamousse

Kun maistoin suklaamoussea ensi kertaa lumouduin niin kuin koko muu perhe.

Ainekset

150 g tummaa suklaata rouhittuna
5 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset erotettuna
2 tl tumma rommia, kahvilikööriä, konjakkia tai amarettoa

Valmistus

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Nosta pois vesihauteesta ja sekoita. Laita haluamasi alkoholi suklaan sekaan. Sekoita keltuaiset yksi kerrallaan suklaaseokseen,  joka lisäyksen välillä voimakas sekoitus. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele suklaaseokseen. Jaa mousse annoskulhoihin, peitä esim: tuorekelmulla ja anna viiletä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

Tämäkin ohje oli Trish Deseinen kirjasta Haluan suklaata.


lauantai 12. tammikuuta 2013

Kolmen suklaan rapeat browniet

Kolme suklaakerrosta on todella hyvä ja täyteläinen. Mutta yksi tai kaksi riittää! Tämä ohje on kirjasta nimeltä Haluan suklaata!, kirjoittanut Trish Deseine.

Valkosuklaakerros

200 g valkosuklaata rouheena
1,5 dl ruoka tai kuohukermaa

Kuumenna kerma ja kaada suklaarouheen päälle. Sekota kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Laita jääkaappiin tunniksi. Vatkaa valkosuklaakermaseos vaahdoksi mutta älä vatkaa liian kauan, muuten siitä tulee rakeista.

Browniekerros

2 kananmunaa
150 g tummaa suklaata
100 g voita
2,5 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoa
50 g pähkinöitä tai manteleita rouhittuna

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele uunivuoka. Vatkaa munat. Sulata suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä. Lisää vaahdotetut munat, sokeri, jauhot ja sekoita. Lisää pähkinärouhe ja sekoita nopeasti. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 30 min. Keskusta saa jäädä pehmeäksi.

Maitosuklaakastike

1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl (täys)maitoa
150 g maitosuklaata rouheena

Kuumenna kerma ja maito kiehuvan kuumaksi ja kaada kulhoon, jossa on suklaarouhe. Sekoita. Anna jäähtyä tai käytä kuumana.

Jäähdytä brownie kunnolla, levitä valkosuklaamousse sen päälle ja laita jääkaappiin. Maitosuklaakastike tarjotaan annospalojen päällä.

Vinkki: Brownie säilyy pehmeämpänä huoneen lämmössä.

keskiviikko 26. joulukuuta 2012

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

lauantai 8. joulukuuta 2012

Bataattikeitto


Ohjeen alkuperä on hämärän peitossa. Todennäköisesti sekoitus ja sovellus kavereiden keitto-ohjeista ja netistä pengotuista erilaisista ohjeista. 

Juureskeitot ovat siitä mukavia, että niitä on helppo maustaa sen mukaan mitä sattuu kotona olemaan. Niistä tulee aina vähän erilaisia mutta vaikea näitä olisi pilata.
- 2 bataattia
- 3 pientä perunaa
- 2 porkkanaa
- 3 pientä sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 kanaliemikuutio
- 1 l vettä
- oliiviöljyä ja/tai voita
- suolaa

- chilipippuria tai tuoretta  chiliä
- pippuria
- hunajaa n. 1 rkl
- korianteria
- timjamia
- sitruunamehua

1. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä, älä anna ruskistua.
2. Heitä mukaan tirisemään pippurit, timjami ja korianteri, määrät maun mukaan...
3. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja keitä siinä juurekset pehmeiksi, 
4. Soseuta sauvasekoittimella
5. Mausta hunajalla ja sitruunamehulla (tai limetti-)
6. Maista ja lisää suolaa jos tarvitsee.

Tähän voi lisätä myös kookosmaitoa, jos sitä sattuu olemaan, tai kookos-lime-maustettua kermaa.

lauantai 1. joulukuuta 2012

Tuorepasta: opettelua osa II


Kokeilin taas huvikseni pastan tekoa. Erityisesti taikinan kauliminen vähä vähältä ohuemmaksi on tosi mukavaa. Yritän tehdä tätä niin kauan että tiedän osaavani. Opin pullanleipomisen samalla tavalla - kokeilin niin kauan että se oli näpeissä.

 Toistaiseksi tuntuu siltä että on vaikea saada nauhapasta onnistumaan, jos levy on ohuempi kuin 6-7 tai jos yritän tehdä aivan ohutta nauhaa (koneella saa siis isoja levyjä, leveää nauhapastaa ja ihan ohutta nauhaa).

Kokeilin taikinaa niin että puolet jauhoista oli vehnäjauhoa, puolet durumvehnää. Toimi ihan hyvin.

Keittoaika on 2 minuuttia runsaassa suolatussa vedessä.













Kun nauhat  irrottelee toisistaan kunnolla ja kuivaa pyyhkeellä pari tuntia, niistä tulee just sellaisia kuin pitääkin.

-- Kaikki vinkit kokeneemmilta vastaanotetaan kiitollisuudella!