keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Tummasuklaatryffelit Risto-ukin synttäreille


Reetta on tehnyt näitä tryffeleitä pari kertaa, ja reseptin haltuunotto osui parhaimmilleen Ukin 70-vuotisjuhlaan. Nämä ovat nyt siis Risto-ukin tryffeleitä. Ohje on hieman monivaiheinen, mutta on aivan ehdottomasti sen arvoinen. Ohje on peräisin Claire Ptakin kirjasta "Sokerikokin parhaat" ja muuntelimme sitä hieman. Suklaan teossa pitäisi kai olla aika tarkka, mutta tällä tavoin toimimalla Reetta ainakin sai aikaan aivan järkyttävän hyviä tryffeleitä.Ainekset (n. 60 pientä pyöreää tryffeliä)

- 1,2 dl kuohukermaa

- 100 g vaaleaa siirappia (Ohjeessa luki: "vaaleaa maissisiirappia", me löysimme "vaaleaa" ja käytimme sitä)

- 1 vaniljatanko halkaistuna

- 350 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 66-70%) pilkottuna

- 50 g pehmitettyä voita

- makeuttamatonta kaakaota kuorrutukseen


Valmistus

Tässä ei auta hötkyillä...

1. Sekoita kerma ja siirappi pannussa/kattilassa, raaputa vaniljatangosta siemenet, lisää ne sekä tanko seokseen.

2. Kuumenna seosta juuri ja juuri kiehuvaksi (siiheksi, kun pinnalle alkaa muodostua vaahtoava kermakerros)

3. Nosta pannu levyltä, laita seos kulhoon ja anna jäähtyä yön yli. (huom. Me laitoimme tämän hieman jäähtyneenä jääkaappiin emmekä odottaneet yön yli. Teimme kermaseoksen aamulla ja jatkoimme valmistamista illalla, toimi ihan hyvin niinkin! Eli riittää puoli vuorokauttakin.)

4. Voitele neliskanttinen vuoka (esim. pieni lasagnevuoka) ja levitä sen pohjalle tuorekelmua. (En kyllä tajua voitelua, kun kuitenkin kelmutetaan. Tehtiin kuten käskettiin, ehkä se sitten vaan irtosi helpommin???)

5. Sulata suklaa vesihauteessa. (ohjeessa sanottiin, kunnes se on 46-asteista. Meillä ei ollut mittaria, joten me vain sulatimme tavalliseen tapaan vesihaudekattilassa ja hieman jäähdytimme)

6. Kun suklaa jäähtyy, ota vaniljatanko kermasiirappiseoksesta pois ja laita seos sekin kuumenemaan vesihauteeseen. Tarkoitus on saada se samaan lämpötilaan. (Me emme kyllä olleet kovin tarkkoja tässä, mutta lämmittelimme kuitenkin hieman.)

7. Sekoita suklaa ja kermasiirappiseos sauvasekoittimella.

8. Lisää voi pehmeinä paloina seokseen, sekoita hyvin. Seoksen pitäisi olla ihanan kiiltävää ja hyvin kauniin näköistä. Siis TODELLA. Tässä kohtaa jo tajuaa miten HYVÄÄ tästä tulee...

9. Kaada massa kelmutettuun vuokaan, jäähdytä ja laita jääkaappiin.

Tässä kohtaa me odotimme seuraavaan päivään.

10. Kumoa jähmettynyt massa kylmälle pinnalle (meillä terästaso). Leikkaa kuumalla veitsellä 2 cm:n kuutioiksi, joista voi pyöritellä kaakaojauhotetuilla käsillä palloja. Kierittele kaakaossa.

11. Säilytä jääkaapissa ja ota puoli tuntia ennen tarjoilua lämpimään. Jos ei ole karamellivuokia, säilytysastiassa pitää olla kaakaojauhetta, etteivät tryffelit tartu toisiinsa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti